Puha törölközőt szeretnél? Így mosd őket!

2020. szeptember 25.
Egy frissítő reggeli zuhany vagy egy forró esti fürdő után nincs jobb érzés, mint beburkolózni egy pihe-puha törölközőbe. Amikor a törölköző kemény és érdes, nemcsak a bőrünknek fájdalmas az érintése, de a vizet is rosszabbul issza fel a testünkről. Az alábbi környezetbarát mosási tippekkel a törölközőink garantáltan puhábbak lesznek, mint valaha.

A testünkről rákerülő bőrmaradványoktól válhatnak érdessé és merevvé a törölközők. Emellett tovább ronthatja állapotukat a rajta halmozódó mosószer és öblítő, amelyek ráadásul a vízfelvevő hatékonyságát is rontják, ahogy a testápolók és a kemény vízből rákerülő ásványi anyagok is. Ám a helyzet egyáltalán nem reménytelen, még akkor sem, ha már régiek, kemények a törölközőink, és nyoma sincs a régi puhaságnak. Három környezetbarát, minden háztartásban megtalálható dologra van csupán szükségünk hozzá, hogy ismét olyanná varázsoljuk őket, amilyen puha törölközők csak a legjobb szállodákban találhatók: szódabikarbóna, ecet és egy teniszlabda vagy szárítógéplabda.

A törölközőmosás lépései:

  1. Tegyünk egy csészényi szódabikarbónát a mosógép dobjába a ruhákkal együtt. Ezután öntsünk ecetet az öblítő helyére az adagolóban.
  2. Indítsunk el egy hagyományos mosási programot.
  3. Ha szárítóban szárítjuk a végén a törölközőket, tegyünk be egy teniszlabdát vagy külön erre a célra szolgáló labdát a textilekkel. Ne használjunk öblítőt.

Ha a törölközőinknek erőteljesebb kezelésre van szüksége, ezt az atombiztos képletet használhatjuk:

  1. Töltsük meg a kádat vagy egy nagy vödröt meleg vízzel.
  2. Adjunk hozzá ¼ csésze bóraxot, ¼ csésze mosószódát és ½ csésze mosóport.
  3. Áztassuk be a törölközőket, nyomkodjuk bele a vízbe őket alaposan.
  4. Áztassuk 4-5 órán át, óránként kavarjuk fel a vizet.
  5. Mossuk ki sima programon a mosógépben, majd szárítsuk szokás szerint.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash