A leggyakoribb tévhitek a mosásról

2020. szeptember 05.
Összeszedtünk öt elterjedt tévhitet a mosással kapcsolatban. Ha ezeknek legközelebb nem dőlsz be, máris sokkal közelebb kerülsz a tökéletes mosáshoz!

Hányszor hallottad már azt, hogy a hatékony mosáshoz legalább 60 °C-ra van szükség, vagy, hogy ha nem muszáj, ne mosd ki minden felvétel után a ruhát, mert attól jobban kopik? Ezek a teljesen logikusan hangzó tanácsok valójában félrevezethetnek és megakadályozhatnak abban, hogy ruháidat a lehető legjobban tartsd karban. Olvasd el cikkünket és mostantól kerüld el ezeket a mosási hibákat, hidd el, idővel a ruháid is meghálálják majd.

A mély foltokon csak a 60 °C-os mosás segíthet

A mindennapok rengetek foltot rejtenek, legyen szó kilöttyent kávéról, vagy szétfröccsent gyümölcsléről, nem beszélve a nadrágunkba beletört fűről vagy a durva sárfoltokról. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket a foltokat kizárólag nagy hőfokon moshatjuk ki a ruhánkból, ami viszont a legtöbb anyagnak nem javallott.

Mosás közben a mosógépben minden baktérium elpusztul

Különösen a járványügyi helyzetben értékelődött fel, hogy a ruháinkat is megfelelően fertőtlenítsük és magas hőfokon megöljük a vírust, de ugyanolyan fontos, hogy a baktériumok se maradjanak meg a ruhánk anyagában. Ehhez pedig sajnos a mosógéppel mosás önmagában nem elég. Speciális mosószerre van szükségünk, amely 30 és 40 °C-on is megbirkózik a baktériumok 99,9%-ával.

Ha szőnyegtisztítás, akkor csakis porszívó!

A porszívózás a mindennapi takarítás része és egy-egy alaposan kiporszívózott szőnyeg láttán azt gondolnánk, hogy egészen tisztává varázsoltuk az otthonunkat. Nem akarunk elkeseríteni senkit, de sajnos a porszívó nem hoz ki minden koszt a szőnyegből, ehhez ennél többre van szükség. Érdemes bizonyos időközönként olyan mélytisztító hatású termékeket használni, amelyek igazán az anyag mélyére hatolnak és így akár háromszor több koszt és állatszőrt is kiszednek a szőnyegünkből, mint a porszívó.

Láttad már?

Csak akkor mosd a ruhát, ha muszáj, mert különben elkopik!

Sokan inkább két vagy akár több alkalommal is felvesznek egy-egy ruhadarabot, hogy a túl gyakori mosással ne rongálják kedvenc öltözéküket. Félnek attól, hogy kinyúlnak, vagy kikopik a színük, ha túl sokat keringetik őket a mosógépben.

A mosógépet tisztán tartja a mosás

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a mosógép tisztítja a ruhákat, akkor maga a gép is biztosan folyamatosan tisztul minden mosással. A dob belső része valóban mosásról-mosásra tiszta marad, azonban a mosógépnek azon részei, amelyeket nem látunk, halmozottan tudnak szennyeződni. Sokan nem is gondolnák, de egy év alatt fél kiló kosz is felhalmozódhat a mosógépben, ha nem teszünk ellene.

Forrás: tokeletesmosas.hu