Az „élő” koporsó segít visszaadni a testet a földnek

2020. szeptember 25.
Bob Hendrikx „élő koporsójában” a szokásos tíz év helyett már két-három év alatt lebomlanak a holttestek, közben pedig a környező talajt is táplálják a folyamatot segítő, speciális gombák.

A gombamicéliumból készült Living Cocoon aktívan hozzájárul a holttest bomlásához, miközben segít a környező talajból kivonni a toxikus anyagokat – így azért is sokat tesz, hogy egészségesebb, gazdagabb táptalaj jöjjön létre, amiben új élet születhet.

A koporsó körülbelül 2-3 év alatt lebomlik a holttesttel együtt, ezzel szemben a hagyományos koporsók esetében ehhez több mint tíz évre van szükség. Bob Hendrikx, a Delft University of Technology kutatója azt mondja, a koporsóval az volt a célja, hogy kicsit kompenzálja a bolygót azokért a károkért, amiket az ember tett benne, hogy legalább halálunk után visszaadhassunk valamit a Földnek. „A Living Cocoon lehetővé teszi, hogy az ember újra eggyé váljon a természettel, hogy ezúttal ne szennyezze, hanem gazdagítsa a földet” – magyarázza az alkotó a Dezeennek.

A micélium Hendrikx szerint „a természet újrahasznosítója”: ez a gombák fonalszerű része, ami általában a föld alatt nő, és eredetileg azért felel, hogy tápanyaggal lássa el a gombaféléket speciális enzimek kiválasztásával, amelyeket aztán biológiai polimerekké alakít. A micélium így képes megtisztítani, detoxikálni, felesleges, káros anyagok helyett hasznos tápanyagokkal gazdagítani a környezetét.

Dezeen

Olvass tovább!