Hogyan igazítsuk az őszi időjáráshoz a maszkviselést?

2020. október 14.
Visszavonhatatlanul itt az ősz, és ezzel a hideg, esős időjárás. Ráadásul idén nemcsak a szokásos szezonális kórokozókkal kell megküzdenünk, de a Covid–19 is újult erővel lendült támadásba. A maszkok idén télen biztosan velünk lesznek, ám újabb fejtörést okozhat, hogyan tegyük időjárás-kompatibilissé ezeket, mit tegyünk, ha esik az eső vagy a hó?

Mára bebizonyosodott, hogy az arcmaszkok hatékonyak, sőt, amíg nem áll rendelkezésünkre védőoltás, létfontosságúak a koronavírus elleni küzdelemben. Nyár folyamán valószínűleg eszünkbe sem jutott, ám az első esős hetekben felmerül a probléma: hogyan hat a maszkokra a nedves és szeles időjárás, mit tehetünk, hogy ugyanolyan hatékonyan lássák el funkciójukat, mint a szárazabb hónapokban?

maszk-eso-nedvesseg

Az Egészségügy Világszervezet és a szakemberek már az elejétől fogva hangsúlyozták, hogy megváltozik a maszkok hatékonysága, ha átnedvesednek. „Mindig le kell cserélnünk a maszkot, ha nedves lesz vagy láthatóan szennyeződik – javasolta a WHO. – Ne viseljük huzamos ideig, ha nedves lesz, cseréljük le egy tiszta és száraz maszkra.” Az amerikai Betegségmegelőzési Központ még azt is hozzátette, hogy a nedves maszkban nehezebb lehet lélegezni. 

Bár Olaszországtól eltérően a legtöbb európai országban egyelőre nem kötelező az utcán is maszkot viselni, ám egyre többen hagyják magukon azután is, hogy leszállnak a tömegközlekedési eszközökről vagy kijönnek egy boltból, ami nagyon jó, hiszen a maszkok hatékonyan állítják meg a viselőjének orrából és szájából köhögés, tüsszentés vagy éppen beszéd közben kikerülő aeroszolrészecskéket és -cseppeket, amelyek a vírusokat tartalmazhatják. Az Edingburgh-i Egyetemen végzett kutatás szerint, ha két méterre (a javasolt távolságra) állunk valakitől, aki úgy köhög, hogy nem visel maszkot, tízezerszer annyi részecskét lélegzünk be az általa kibocsátott cseppekből, mintha valaki tőlünk csupán fél méterre, ám maszkban köhögött volna.

Olvastad már?

A nedves maszk újraírja a helyzetet

„A nedves maszk kevésbé hatékony, mivel csökken a szűrőkapacitása – mondta dr. Abrar Ahmad Chugtai, a sydney-i Új-Dél-Wales-i Egyetem epidemiológusa. – Laboratóriumi kutatások azt mutatták, hogy a szűrőhatékonyság a száraz maszknál nagyobb, mint egy nedves textilmaszk esetében. Ám klinikai vizsgálat még nem született a témában, további tanulmányok szükségesek.”

A szakemberek azonban nem javasolják még esős időben sem a maszk elhagyását. Dr. Lucia Bandiera, aki az edinburgh-i kutatócsoport tagja volt a már említett kísérletben, azt mondja, hogy még a nedves textilmaszk is jobb, mintha semmit sem viselnénk. „A kutatásunk a maszkok beltéri hatékonyságát vizsgálta, de számba vettünk olyan tényezőket is, hogy mi történik, ha a légutakból kikerülő folyadékcseppek átnedvesítik a maszkot. Ez alapján úgy gondolom, hogy a nedvesebb időjárás nem befolyásolja számottevően a maszkok hatékonyságát.” Ám ő sem tud olyan kutatásról, amely kifejezetten a nedves maszkok működésének hatékonyságára fókuszált volna.

Azt azonban minden szakember javasolja, hogy egy jól záródó, tiszta zacskóban legyen nálunk mindig egy pótmaszk, amelyre lecserélhetjük az átnedvesedett darabot. A nedves maszk ugyanis a levegőt kevésbé ereszti át, ezért kényelmetlenebb lehet a viselése, úgy érezhetjük, nem jutunk elég levegőhöz benne.

Számít a maszk típusa
Az FFP3-as maszkot továbbra sem tartja szükségesnek a hétköznapokon a WHO, ám arra felhívják a figyelmet, hogy fontos, hány rétegű a maszkunk. A legbiztonságosabb, ha háromrétegű maszkunk van: két külső pamutréteg között egy poliészter- vagy polipropilén-szűrő. Emellett természetesen nagyon fontos az is, hogy helyesen viseljük a maszkot: fedje be az orrot és a szájat, ne érintsük meg vagy tegyük egyszerűen a zsebünkbe a használt maszkot, majd innen kihúzva ismét az arcunk elé, amikor belépünk egy zárt helyre. Emellett minden nap mossuk ki a maszkot legalább hatvan fokos vízben, hagyományos mosószerrel.

Vízálló maszkok

Néhány gyártó speciálisan az őszi–téli időjárással kompatibilis, vízálló maszkokkal is előrukkolt. Az AusAir már az ausztrál bozóttüzek idején is készített mosható külsejű, rozsdamentes acélszeleppel és rézbevonatú, baktériumölő tokkal rendelkező maszkokat.

View this post on Instagram

Pretty in pink (blush) 🌸

A post shared by AusAir (@_ausair) on

A Breathe Happy újrahasználható maszkjának környezetbarát filterei pedig a levegőben található kórokozók 95 százalékát kiszűrik. A szilikonmaszkot hetente célszerű sterilizálni, a szűrőket pedig hetente cserélni.

View this post on Instagram

The latest Government guidance requires all pupils in Year 7 or above (in England) to wear face coverings in corridors and communal areas but not in classrooms. This will be mandatory for schools that are in local lockdown areas and left to the discretion of head teachers in the rest of the country. Education Secretary, Gavin Williamson has recommended that schools should have a “small contingency supply” of face masks available for those students who are struggling to access a mask. By purchasing a breathe happy Kit you will be able to provide your children with their own reusable face mask and five 95% Filtration Efficient filters. Our adjustable head strap means that breathe happy is suitable for children from the age of 8 years old and can provide them up to 5-weeks of protection. Order yours today at https://www.breathe-happy.com/shop/ (link in bio). Sky News #breathehappy #facemask #facemasks #reusablefacemask #commuter #everyday #staysafe #facecovering #facecoverings #mask #schools #environment

A post shared by breathe happy (@breathehappyltd) on

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Getty Images, AusAir