A kalkulátor megmondja, hány életet menthetsz meg a maszkviseléssel

2020. szeptember 13.
Egyelőre nem tudunk jobb és hatásosabb megelőzési módszert a koronavírus terjedésének megakadályozására, mint a maszkot, hiszen nincs még gyógyszer, sem védőoltás a betegség ellen. Két lengyel doktorandusz megalkotott egy kalkulátort, hogy ne legyen annyira elvont, milyen hatása is van a maszk viselésének: kiszámolhatjuk, hány embert mentünk meg azzal, ha maszkot hordunk.

Az arcunk elé helyezett textil megakadályozza, hogy a légutakból származó cseppek szétszóródjanak a környezetünkben, emellett csökkenti a belélegzett részecskék mennyiségét is, így kevesebb kórokozót is lélegzünk be, ami a kutatások szerint így mérsékli a betegség lefolyásának súlyosságát. A maszkot azonban nemcsak saját magunkért hordjuk, hanem főként azért, hogy másokat megóvjunk attól, hogy mi megfertőzzük őket, hiszen bárki lehet tünetmentes vírushordozó. 

Hogy ezt a dinamikát közelebb hozzák az emberekhez, kézzel foghatóbbá tegyék, két lengyel doktorandusz létrehozott egy online kalkulátort, amellyel kiszámolhatjuk, hogy hány embert menthetünk meg a megfertőződéstől – és így akár az életüket is megmentve – a maszkviseléssel.

A kalkulátor működése nagyon egyszerű. Miután kiválasztottuk, veszünk-e fel maszkot vagy sem, beállítottuk a viselt maszk típusát (textil, sebészi vagy FFP3), megnézhetjük a fertőzési rátát. Ez alapesetben 2,5, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött személy bármiféle óvintézkedés nélkül ennyi embernek adja át a koronavírust. Finomíthatjuk az eredményt azzal, ha beállítjuk, a népesség hány százaléka visel maszkot. 

Mindent beállítva azt az eredményt kaphatjuk, hogy maszkot viselve körülbelül 19 embert védhetünk meg attól, hogy elkapja a koronavírust, és egyet attól, hogy bele is haljon. 

A maszkkalkulátor két kifejlesztője, Dominik Czernia és Joanna Michalkowska azt remélik, hogy a programjuk segítségével az emberek számára sokkal érthetőbbé válik, miért olyan fontos a maszk viselése, és felhívja mindenkinek a figyelmét a maszkok valós hasznára és értékére.

Olvastad már?

Forrás: Popular Mechanics
Fotó: Unsplash