4 cseppet sem szokványos őszi ajtódísz

2020. október 14.
Az egyik legjobb elfoglaltság ősszel az almaszedés és a már nálunk is egyre népszerűbb tökfaragás mellett kétségtelenül egy izgalmas és szép koszorú készítése a bejárati ajtóra. És még csak az sem fontos, hogy valóban koszorú formájú legyen az idei koszorúnk.

Ebben az évszakban annyi szín, alak, textúra áll rendelkezésünkre a különböző színes levelek, termések és gallyak formájában, hogy akár minden héten másik díszt készíthetünk, ha kedvünk tartja. 

Nyáridéző kukoricacsuhé

Ha voltunk olyan előrelátók, vagy véletlenül megmaradt egy jókora adag kukoricacsuhé, csodás napsugarat idéző ajtódíszt készíthetünk belőle – végtelenül egyszerű módon.

  1. Áztassuk be a kukoricacsuhét, majd itassuk le róla a vizet papírtörlővel. Egy koszorúalapot tekerjünk be a csuhéval úgy, hogy mindenhol befedje. Kárpitosszegeccsel rögzítsük a koszorúalapon.
  2. A sugarakhoz szintén merítsük vízbe a csuhét, hogy puha és hajlítható legyen, ne törjön, majd gombostűkkel rögzítsük a koszorúalapra, és hagyjuk, hogy így száradjon meg. Több rétegben helyezzük el a csuhét a kívánt napsugaras formához. Pár órán át hagyjuk száradni végül.
  3. Rögzítsük ragasztópisztollyal a megszáradt csuhét a végső helyén. Hogy megfelelően befedje mindenütt a koszorút, és ne látszódjanak az összeillesztések, hátul egy fedőrétegben is ragasszunk fel kukoricacsuhét. Ollóval igazíthatjuk végül a sugarak hosszát és alakját. 

Félkoszorú bogyókkal

Egy őszi kirándulás után valószínűleg nem térhetünk úgy haza, hogy a gyerekek ne gyűjtenének össze mindenféle gallyat és termést a természetben. Ha megfelelően hosszú és hajlékony ágakat sikerült hazahozniuk, pompás félkoszorút formázhatunk belőlük, akár a kicsik segítségével is. Egészítsük ki száraz levelekkel és virágokkal, minél spontánabb és szertelenebb a végeredmény, annál vidámabbak leszünk, ha ránézünk.

Olvastad már?

Minimalista kompozíció

Bár az őszi koszorúk általában tobzódnak a színekben és formákban, a minimalizmus kedvelői is tökéletes ajtódíszt komponálhatnak egy-egy szép alakú gally és tüzes színű szárított virágok vagy éppen vadgesztenyék segítségével. 

Örökéletű koszorú papírból

Ha olyan koszorút szeretnénk, ami nem hervad el, nem hullat, és tíz perc alatt elkészül, a papírt nekünk találták ki. Ráadásul a lehetőségek tárháza végtelen: vágjunk ki különböző levél- és virágalakzatokat mindenféle színből, vagy fessünk vízfestékkel egy egész kompozíciót, majd rögzítsük ragasztópisztollyal drótkarikára, és máris egy kedves, szofisztikált és cseppet sem hivalkodó, ám annál dekoratívabb ajtódíszt kapunk.

Olvass tovább!

Fotó: Instagram