15 perc naponta, és megúszhatjuk a hétvégi takarítást

2020. október 17.
A takarítás nem éppen a hétvégi álomelfoglaltság, mégis a legtöbben ezzel töltjük a szombat délelőttöt. Jó hír, hogy ezt könnyen megúszhatjuk. Még akkor is van esélyünk arra, hogy ne kelljen a porszívó és a felmosó társaságában töltenünk a hétvége egy tetemes részét, ha a napjaink szinte teljesen be vannak táblázva munkával hét közben. Csupán napi 15 percre van szükségünk, hogy megússzuk a hétvégi takarítást.

Ha betartjuk rendesen a napi 15 percnyi takarítást hét közben, nem marad csupán álom a takarításmentes hétvége, és sokkal szórakoztatóbb dolgokkal tölthetjük a szombat délelőttöt, mint a felmosás és fürdőszobasúrolás.

takaritas-rutin-hetvege

Két dolgot kell csupán szem előtt tartanunk, hogy kivitelezhessük tervünket. Az első, hogy tényleg szívünket-lelkünket a takarításba kell tennünk abban a napi tizenöt percben. Ha a stratégiailag megfelelő pontokon helyezzük el a takarítószereket, azzal rengeteg időt spórolhatunk. A második pedig, hogy mindennap végezzük el azokat a teendőket is, amelyek nem részei ugyan az adott nap munkatervének, ám ha mindennap mosunk egy adagot, elpakoljuk a konyhát étkezések után, sokkal tovább megmarad a rend és tisztaság.

Így osszuk fel a hetet napról napra, hogy péntek este már csak hátradőlnünk kelljen abban a tudatban, hogy nem kell törődnünk hétvégén a takarítással.

  1. Hétfő: nappali és előszoba. Szedjük össze a szerteszét heverő tárgyakat, poroljuk le a felületeket, porszívózzunk.
  2. Kedd: fürdőszoba. Pakoljuk el a szekrényekbe, amiknek ott a helye, töröljük át a tükröt, takarítsuk ki a vécét, súroljuk ki a mosdókagylót és kádat, mossuk fel a padlót. 
  3. Szerda: hálószoba. Szükség szerint pakoljunk el mindent a helyére, poroljuk le a felületeket, rendezzük el a ruhákat a szekrényekben, porszívózzunk. 
  4. Csütörtök: konyha. Mossuk le a konyhai gépeket, rakjunk rendet a pulton és a szekrényben, töröljük le a szekrények ajtaját, tisztítsuk meg a hűtőt és a fogantyúkat, söpörjünk fel.
  5. Péntek: tekintsünk át mindent. Fussunk végig a lakáson, rakjuk el, amit szükséges, végezzük el azokat a teendőket, amiket hét közben észrevettünk, de nem foglalkoztunk vele.

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash