Fenntartható halloween: mi legyen a töklámpással az ünnep után?

2020. november 03.
A környezetbarát halloweenezés nem csak arra vonatkozik, hogy nem használunk műanyag és eldobható evőeszközöket, dekorációt, vagy bio- és fair trade édességeket adunk a gyerekeknek. A fenntartható ünneplés fontos momentuma az is, hogy nem dobjuk a szemétbe halloween elmúltával a töklámpást.

Lauren Olsen fenntarthatósági szakember szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban két milliárd tököt termesztenek évente, legtöbbje pedig halloween elmúltával a szemétbe kerül. Ez katasztrofális következményekkel jár a klímaváltozás szempontjából. A probléma azonban már nem csak az angolszász országokat érinti, a töklámpás faragása és a halloweenezés az egész világon, így Magyarországon is egyre népszerűbb szokás, sok család farag nem is egy, hanem két-három tököt is egy-egy októberben. 

toklampas-fenntarthato-halloween-komposzt

„Az élelmiszer-hulladék metángázt termel a szeméttelepeken. A metán nagyon erősen üvegházhatású gáz, huszonötször erősebb a szén-dioxidnál. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb ételmaradék végezze a szemétben és a szeméttelepeken” – mondta Olsen. 

Ahhoz, hogy csökkentsük a töklámpás miatti élelmiszer-hulladékot, használjuk fel a tök maradványait finomságokhoz. 

„Már a töklámpás faragásánál megmenthetjük a magokat. Süssük meg őket ahelyett, hogy kidobnánk. Tápanyagban gazdag és finom nassolnivaló, különösen ha a sütőből kivéve frissen fogyasztjuk” – javasolta a szakértő. 

A tök belét szintén felhasználhatjuk: süssük meg, és sütőtökpürének hasznosítsuk pitékhez vagy krémleveshez, a bőrt pedig vágjuk fel ropogós sütőtök chipsnek.

Ha elmúlt halloween, a töklámpás további sorsáról is gondoskodhatunk fenntartható módon: komposztálással. 

„Nagyon könnyű komposztot készíteni. Egy rész konyhai zöldhulladék, például a tök maradványai, és három rész szén alkotja: ezek lehetnek levelek, ágak, minden, ami már kiszáradt és élettelen növényi maradvány.”

Ha a városban nincs a háznak komposztálója, és komposztáló udvar sem található a közelben, tájékozódhatunk esetleg róla, hogy a környék mezőgazdasági létesítményei nem fogadnak-e be zöldhulladékot. „Az ünneplés kellemes része után mindannyiunk felelőssége, hogy a hulladékról is fenntartható módon gondoskodjunk, hogy jövőre és azután is legyen módunk még halloweenezni és töklámpást faragni.”

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash