A videojáték jótékony hatással lehet a lelki egészségre

2020. november 17.
A videojátékozás mégsem olyan ártalmas a lelki egészségnek, mint például a tévénézés. Bár ez nagyban függ attól is, hogy mit és mennyi ideig játszik az ember.

Az Oxford Egyetem kutatói vizsgálták meg, milyen hatással van a videojátékozás az ember lelki egészségére. A tudósok először végeztek kutatást valós adatokkal, nem laboratóriumi körülmények között, ezúttal ugyanis valódi videojátékosok feljegyzéseit elemezték ki, akik a Nintendo tavaszi őrületét, az Animal Crossingot, másrészt az EA népszerű játékát, a Plants vs. Zombiest játszották.

videojatek-lelki-egeszseg

Eszerint azok, akik több időt töltöttek ezekkel a játékokkal, kiegyensúlyozottabbnak, jobb mentális állapotúnak bizonyultak azokhoz képest, akik nem játszanak semmilyen videojátékot.

Mivel ezek a játékok internetalapúak, így pszichológiai kérdéssorokat kapcsolhattak a játékkal kapcsolatos adatokhoz, és egzakt módon mérhették – nem csak önbevallásos alapon – a játékkal töltött időt.

A célunk az volt, hogy a játékokat megszabadítsuk attól a stigmától, hogy minden videojáték kivétel nélkül káros a lelki egészségünkre

– mondta Andrew Przybylski, a kutatás vezető szerzője. – Ez segít megérteni és elmagyarázni, hogy ezek a játékok lehetnek szabadidős elfoglaltságok.”

Przybylski elmondta azt is, hogy a vizsgálat elején meglepte, milyen kevés adattal rendelkeznek a játékgyártók a játékosaik szokásairól, ahogy az is, hogy milyen kevés tényszerű adatra alapozták a korábbi kutatások nagy részét, amelyek eredményei kimutatták, hogy kifejezetten károsak, de legalábbis nincs semmi haszna a videojátékoknak. A mostani tanulmány azt mutatja, hogy „ha négy órát játszunk egy nap az Animal Crossinggal, boldogabb emberek lehetünk. Ám ez inkább csak azért érdekes, mert a korábbi kutatások egyszerűen rossz adatokon alapultak.”

A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy eredményeik nem jelentenek zöld lámpát a játékokhoz. „Biztos vagyok benne, hogy ha továbbvisszük a kutatásunkat, kiderül majd rengeteg olyan dolog, amit toxikus videojátéknak nevezhetünk, és ezekre is lesznek bizonyítékaink.”

Olvastad már?

Emellett a kutatók csupán két népszerű játékot vizsgáltak, amelyek alapvetően ártalmatlanok, ugyanakkor számos olyan videojáték létezik, amelyek valószínűleg erősebb hatással vannak a játékosokra és mentális egészségükre. Különbség van például aközött, hogy valaki azért játszik, mert szórakoztatja, vagy egyfajta megfelelési kényszer miatt, amely tulajdonképpen belekényszeríti a játékba. Ezek lehetnek a kortárs elvárásokm vagy magának a játéknak a felépítése is. 

A kutatók remélik, hogy eredményeik olyan diskurzust indíthatnak el a videojátékokról, amelyek nem arról a pontról indulnak, hogy a videojáték általánosságban addiktív vagy veszélyes. „Még olyan nagy tiszteletnek örvendő és tekintélyes szervezetek, mint az Egészségügyi Világszervezet vagy a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) is hajlamos így tekinteni a játékokra pusztán azért, mert a korábbi tanulmányok nem a megfelelő adatokkal dolgoztak. Sokkoló számomra, hogy kockára teszik saját tekintélyüket ezzel. Hiszen ha ezeket nézzük, akkor a gondolatmenet a következő: ez az, amivel a tinédzserek kilencvenöt százaléka játszik? Akkor biztosan addiktív. Nem, adatunk nincs erre” – magyarázta a friss kutatás szerzője, miért fontos, hogy új és pontos adatok alapján tekintsünk a videojátékokra.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash