Mitől működik jobban az agyunk?

2020. január 31.
Ha egészséges életet élünk, az olyan, mintha folyton bukósisakot viselnénk: ez az első lépés ahhoz, hogy megvédjük az agyunk egészségét és javítsuk működését a neurológus szerint.

Bár nincs egyetlen olyan dolog, amivel teljesen biztosan és jelentősen javíthatnánk agyunk működését, a sok barát, testmozgás és megfelelő étkezés biztosan kulcsfontosságúak agyunk képességeinek megőrzéséhez, fejlesztéséhez Dr. Jennie Valles neurológus szerint.


Az olyan tevékenységek, melyekhez szükség van a szellemi erőkifejtésre, mint például az olvasás, videójáték vagy éppen a virtuális valóság, rövid távon stimulálják az agyat. Ám a neurológus szerint az olyan életmódbeli döntéseknek, mint az étkezés és a pezsgő szociális élet, hosszú távú jótékony hatásai vannak. Mire érdemes rászoknunk tehát, ha azt szeretnénk, hogy az agyunk jobban működjön?

Minőségi idő a szeretteinkkel
Hívjuk fel a barátainkat és szervezzünk velük heti rendszerességgel programot. Játsszunk, vacsorázzunk együtt minél gyakrabban, mivel a neurológus szerint a családtagok és barátok csodákat tesznek az agyunkkal. Minél több társas érintkezésben van részünk, annál lassabban hanyatlik a memóriánk a kor előrehaladtával, ráadásul az erős támogató közeg megvéd a stressztől, segít leküzdeni a depressziót és javítja az intellektuális képességeinket.

Próbáljuk ki a mediterrán diétát
Kevesebb állati fehérje, több keményítőben szegény zöldség és gyümölcs – röviden így foglalható össze a mediterrán diéta lényege, mely az egyik legjobb étkezési irányelv Dr. Valles szerint. Azért is hasznos ez az étrend, mert csökkenti a gyulladásokat, megvédi a sejtjeinket a károsodásoktól, csökkenti a vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Ezek pedig mind összefüggésben állnak az agyunk egészségével.

Beszéljünk az orvosunkkal a vitaminokról
Nagyon fontos és helyes, ha egészséges és kiegyensúlyozott étrendet folytatunk. Ám ha az orvosunk azt javasolja, hogy valamilyen tápanyaghiány miatt táplálékkiegészítőt fogyasszunk, okos dolog, ha hallgatunk rá. Fontos, hogy ebben az esetben betartsuk az előírt adagolást, mivel a vitaminok és ásványi anyagok túladagolása legalább annyira veszélyes, mint a hiányuk.


Töltődjünk fel meditációval
Bár lehet találni vizsgálatokat, melyek alátámasztják a meditáció hasznát, és olyanokat is, melyek nem, a neurológus azt javasolja, használjuk ki a lehetőségét az agyi funkcióink javítására. A meditáció a hasznosságát alátámasztó kutatások szerint pozitív hatással van a szellemi képességeinkre, a figyelmünkre, memóriánkra, beszédkészségünkre és agyunk alkalmazkodóképességére. Próbáljunk meg olyankor meditálni, amikor úgy érezzük, hogy az agyunkat teljesen lemerítették a hétköznapi problémák. Bár a tudomány nem száz százalékig biztos a hasznában, ám abban minden kutatás egyetért, hogy ártani biztosan nem árt.

Aludjunk sokat
Mindenki tudja, milyen nehéz bármit elvégezni, ha előző éjjel rosszul aludtunk, a nem elégséges alvás hosszú távú hatásairól nem is beszélve. “Számos tanulmány készült már a témában, és mind arra jutott, hogy az alvás nyugalmát zavaró problémák, mint például az apnoé vagy a szakaszos alvás, és a szellemi képességek hanyatlása és a demencia között erős összefüggés van” – hívta fel rá a figyelmet a neurológus. Mivel az alvás roppant fontos az emlékképeink feldolgozásában, mindenképp keressünk fel egy alvásszakértőt, ha gyakran tapasztalunk nyugtalanságot és nem vagyunk kipihentek.

Ne legyünk lusták
Ha eddig nem mozogtunk hetente legalább kétszer-háromszor minimum 30 percig közepes intenzitással, akkor az agyunk egészsége és teljesítőképessége jó ok arra, hogy elkezdjük. A testmozgás ugyanis javítja azoknak a fehérjéknek a működését szervezetünkben, melyek segítik az agysejtek növekedését és egészségük megőrzését. Emellett a sport javítja az agy hippokampusz nevű területének működését. Ez a terület felel a memóriáért és a szellemi képességekért, ami újabb érv amellett, hogy ne hagyjuk ki a mai edzést.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash