Így hasznosítsuk újra kreatívan a kartondobozokat karácsony után

2020. december 29.
Az ünnepek vidámságot, rengeteg fényt és izgalmat, no meg nagy mennyiségű kartondobozt hoztak az életünkbe. Különösen idén, amikor a karácsonyi bevásárlás nagy részét online bonyolítottuk. Ha nem akarjuk azonnal a szelektív gyűjtőbe dobni a papírdobozokat, mutatunk néhány kreatív ötletet az újrahasznosításukra.

2020-ban soha nem látott mennyiségben rendeltünk online. A karácsonyi szezonban 35 százalékkal volt nagyobb a házhoz szállítások száma, mint az előző évek hasonló időszakában. Ebben a koronavírus-járványnak minden kétséget kizáróan nagy szerepe volt. Nem csoda, ha hatalmas mennyiségű kartondoboz közepén találjuk magunkat, amikor a kamrába lépünk egy újabb szelet bejgliért indulva. Mit tehetünk, ha már a szelektív gyűjtőnk is túlcsordul a papírdobozoktól, vagy éppen nem újrahasznosítható egy-egy doboz? Használjuk újra! Mutatunk néhány kreatív ötletet, hogy ne a szemetet gyarapítsuk a dobozokkal. Vagy legalábbis ne azonnal.

1. Rendszerezzük a kamrát

A kisebb dobozok jó szolgálatot tehetnek a kamránk tartalmának rendszerezésében. Vágjunk olyan nyílást a dobozokra, hogy pont megfelelő legyen a konzervek tárolására, dekoráljuk krétafestékkel írható címkékkel, és legközelebb nem kell percekig bogarásznunk a megfelelő hozzávalót keresve, miközben a hagyma már ott sistereg a serpenyőben. 

2. Ajánljuk fel költözős dobozoknak

karton-doboz-ujrahasznositas

Mindig van olyan ember a környéken, aki épp költözik vagy költözni készül. Ha valaki nagy háztartást mozgat meg, nem ritka, hogy akár több mint száz dobozra is szüksége lehet, hogy mindent becsomagoljon. Írhatunk a helyi csoportba is a közösségi oldalakon, hogy felszabadul nálunk 10-20 doboz, és honnan vihető el. Ami másnak csak papírszemét, nagy kincs lehet azoknak, akik már kifogytak a dobozokból, de a konyha még csak félig kész a költözésre!

3. Ünnepi dekoráció

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Owen (@121saraho)

Szerencséje van annak, akinek van a családjában szülinapos karácsony környékén. A kartondobozokat egymásra halmozva, az ünnepelt nevének betűivel díszítve (más ünnepi alkalom esetén gratulálok felirattal, vagy éppen Valentin-napkor szeretlekkel dekorálva) máris újrahasználtunk egy csomó dobozt, mielőtt a kukába kerülne. 

4. Tartsuk kordában a műanyag zacskókat

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bhumi (@feelgoodrecycling)

Bár a műanyag zacskók már jórészt tiltottak, ám még mindig rengeteget viszünk haza a péksütemények, gyümölcsök miatt a boltból. Nagyon okos dolog, ha ezeket nem küldjük a szeméttelepre, ám egy idő után azt vehetjük észre, hogy mindenhol felbukkan egy zacskó. Egy szép dekorpapírral bevont kartondoboz kicsi réssel a tetején tökéletes megoldás arra, hogy kordában tartsuk a zacskókat, és mindig kéznél legyen egy a kutyasétáltatás előtt.

5. Zenekar a gyerekeknek

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ali Schwebel (@alischwebel)

Mi lehet jobb elfoglaltság a hosszú, sötét téli délutánokon, mint a családi zenekar megalapítása újrahasznosított papírdobozokból? Készíthetünk gyerekméretű gitárt, de a dobozok pompás dobok is lehetnek. Már csak két fakanál hiányzik dobverőnek, és indulhat a karanténkoncert.

Olvastad már?

6. Használjuk csomagolópapír helyett

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashley Poskin (@ashleyposkin)

Ahelyett, hogy még több papírt küldenénk a szeméttelepre azzal, hogy a dobozokat még csomagolópapírba is bekötözzük, kerüljenek az ajándékok egy dobozba, amit festékkel, dekorszalaggal, filccel vagy textillel díszítünk. 

7. Bababútor és babaház kartonból

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tina (@littlehandsworld)

A hangszerekhez hasonlóan a gyerekek szórakozatására még számos módon felhasználhatjuk a kartondobozokat. A babaháztól a bababútoron át a tévéig, mosógépig rengeteg játékot készíthetünk a felhalmozódott dobozokból. A legjobb, hogy ezeket a gyerekek kedvük szerint díszíthetik, színezhetik, így még tovább tart a játék vele. 

8. Otthoni autósmozi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shannon Howell (@howellgals)

Hideg is van, járvány is van, a mozik is zárva vannak, ám ez nem kell, hogy kedvünket szegje. A dobozokból készítsünk autókat az egész családnak, fogjunk a kezünkbe egy csésze forró kakaót, és nézzük meg a kedvenc családi filmünket, mintha autós moziban lennénk. 

9. Rendszerezzük a fiókokat

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heidi Henriquez (@oprydningshjaelp)

Számos módon rendszerezhetjük a fiókjaink tartalmát a kartondobozokkal. Ha kisebb dobozaink vannak, egyszerűen vágjuk le a fedelet, és illesszük a kívánt helyre a dobozokat úgy, hogy kitöltse a felületet. De fel is darabolhatjuk a kartondobozokat, megfelelő magasságú csíkokat vágva leválaszthatunk részeket a fiókokban a különböző apró tárgyaknak.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash