A férfiak hajlamosak azt hinni, ők végzik a házimunka felét

2021. január 03.
A nők természetesen egyáltalán nem értenek egyet azzal az állítással, amely egy friss kutatás eredményeiből kiderült. Eszerint a férfiak fele komolyan azt gondolja, egyenlően osztják meg a házimunkát otthon párjukkal.

Tudjuk, hogy férfiak és nők nem mindig képesek a másik szemével látni a dolgokat, és amikor a házimunkára terelődik a szó, illetve arra, ki végzi az otthoni teendők nagy részét, az álláspontok nem is lehetnének távolabb egymástól. Egy friss kutatásból például kiderült, hogy a férfiak fele meg van győződve róla, hogy ugyanannyi házimunkát végez, mint párja.

hazimunka-parkapcsolat-munkamegosztas

A Netmums felmérésében kétezer, gyerekkel rendelkező párt kérdeztek meg arról, hogyan osztják meg egymás között a gyermekneveléssel és háztartással kapcsolatos teendőket. Abban a férfiak és nők is egyetértettek, hogy egyenlően kell(ene) megosztani a feladatokat, az eredmények szerint a férfiak negyven százaléka azt gondolja, ez valóban így is történik náluk, ám csupán a nők ötöde (20 százalék) ért ezzel egyet. 

Hogy még tovább menjünk: a nők 74 százaléka vélekedik úgy, hogy ők végzik az otthoni teendők oroszlánrészét, függetlenül attól, a munkahelyükön hány órát dolgoznak. Annie O’Leary, a kutatás szervezője úgy gondolja, eredményeik egybehangzanak azzal, amit mindannyian tudunk a lelkünk mélyén. „Az adatok önmagukért beszélnek. Rengeteg nő osztja meg történetét arról, hogyan temetik maguk alá a munkahelyi és otthoni teendők, miközben a férfiak hátradőlnek a munkából hazatérve.”

„Tény, hogy az apák manapság sokkal több mindent tesznek otthon, mint a korábbi évtizedekben, ám ez csupán töredéke annak, amennyi a valós feladat. Még mindig hosszú út áll előttünk a valódi munkamegosztásig.”

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Unsplash