Furcsa zajok, amelyekkel a tested jelezni akar

2021. január 18.
Néha – minden előjel nélkül – a tested fura zajokat bocsát ki magából? Vagy épp elkezd zúgni a füled? Milyen okok állhatnak a háttérben?

Fülzúgás

Egy hosszú és fárasztó nap után a fejed éppen leteszed a párnára, amikor elkezd zúgni a füled. A hang abból ered, hogy a vér áthalad a fül mögötti ereken. Amikor lefekszel, azért hallod jobban a hangot, mint napközben, mert a párna felfogja a külső zajokat.

fulzugas-egeszseg

Recsegő nyak

Ne aggódj, ez nem feltétlenül az öregedés jele. A ropogást az okozza, hogy a terhelés csökkentése miatti folyadékból egy apró gázbuborék távozik. Általában nem káros és nem veszélyes a ropogás, ám amennyiben fájdalommal párosul, inkább keresd fel orvosod.

Dübörgő, korgó has

Amikor azt a furcsa, gurgulázó hangot hallod, az annak a következménye, hogy a bevitt táplálék, folyadék és levegő elindult a belekben. A gyomrod táján az az oka, hogy a gyomor épp a vékonybélbe küldi az utolsó adagokat, esetleg éhséget jelez, hiszen ugyanazt a folyamatot végzi ilyenkor az emésztőrendszer, csak étel nélkül.

Vaginapuki

Lányok, bizonyára tapasztaltatok már olyat, mintha a hüvelyetek pukizott volna. Nem kell szégyenkezni miatta, nagyon is természetes dolog, ilyenkor a levegő elhagyja a hüvelyeteket. Kellemetlenséget jelent, hogy a legtöbbször szeretkezés vagy testmozgás közben jelentkezik, mert ekkor szorítódik ki a levegő a testből.

Fülcsengés

Ne aggódj, a fülcsengés nem a megőrülés első jele. Mindenki tapasztalta már. Amikor nagyon hangos zaj vett körül, esetleg fertőzésed van, a fül szőrsejtjei kicsit megzavarodnak, és olyan hangot generálnak, amely igazából nincs. A probléma általában gyorsan megoldódik, és nem jár következménnyel, de ha egy napnál tovább tart, keresd fel orvosod!

Csuklás

A rekeszizom a tüdő alatt található és a légzést segíti. A legalkalmatlanabb pillanatokban azonban elkezd kiadni egy ismétlődő hangot, ez a csuklás. Amikor a rekeszizom összehúzódik, a tetején a légcső azonnal zár, így idéződik elő a csuklás hangja. Általában magától és belátható idő belül elmúlik a csuklás, ha ez mégse történne meg 48 órán belül, keress fel egy orvost!

Fütyülő hang az orrban

Amikor aludni vagy dolgozni szeretnél, az orrod pedig elkezd sípolni, az igazán sok bosszúsághoz vezethet. A hangot az okozza, hogy a légút részlegesen elzáródik. Érdemes megpróbálni kifújni a trutyit, vagy legalább valamennyire megmozgatni, hátha elmúlik a sípolás.

Zihálás és köhögés

Zihálás, zihálás, köhögés, zihálás, köhögés… Ha a folyamat ismerősen hangzik, lehet, hogy asztmád van. Ha azt tapasztalod, hogy csak az edzőteremben köhögsz, lehet testmozgás által kiváltott asztmád. Ha sípoló légvételt, négy hétig vagy tovább tartó köhögést, vagy az alvást megzavaró köhögőrohamot tapasztalsz, fordulj orvoshoz.

Fotó: Getty Images

Még több cikket találsz a Well&Fit oldalán!