A kínai holdújév is az internetre költözött idén

2021. február 10.
Az újhold után, február 12-én kezdődik a kínai újév, amely hagyományosan világraszóló ünneplést jelent, a Távol-Keleten leáll az élet ilyenkor. Idén azonban a legtöbb esemény a virtuális térbe költözik, így mi is csatlakozhatunk a tradicionális ételek elkészítéséhez, a kézműveskedős hagyományokhoz, és a fotelből élvezhetjük a látványos előadásokat.

A kínai kalendárium kezdete nem esik egybe az általunk használt Gergely-naptár január 1-es évkezdésével. Idén február 11–17-ig áll le az élet Kínában, hiszen az újév nemzeti ünnep az országban, és hatalmas fesztiválokat tartanak, amelyek általában két hétig tartanak, és február 26-án a lámpásfesztivállal érnek véget. A Bika évébe való átlépést nemcsak Kínában ünneplik, számos olyan országban és régióban is egyre elterjedtebb, ahol nagyobb számú kínai közösség él. Vietnámban és Koreában is ekkor ünneplik az új év kezdetét, előbbiben tavaszi fesztivál, Tet a neve, míg utóbbiban Seollal. 

kinai-ujev-bika-unnep-virtualis

A holdújév vagy kínai újév kezdetekor mindenki egy jobb időszak eljövetelét reméli. Ennek érdekében alaposan kitakarítják otthonaikat, hogy így távolítsák el a balszerencsét. Ezután piros lámpásokkal díszítik a házakat, amelyek távol tartják az ártó erőket, és papírkivágásokat helyeznek el, hogy ezzel erősítsék a szerencsét és boldogságot. 

A koronavírus-járvány miatt több helyen is elmaradnak a tűzijátékok és nagy parádék, számos virtuális eseménnyel és aktivitással ünnepelhetjük a kínai újévet. Az Asia Society Texas Center két héten át különböző ingyenes programokat szervez: megtanulhatjuk, hogyan kell kínai gombócokat és bikakalapot készíteni, de gyönyörködhetünk táncelőadásban és megnézhetjük a tradicionális oroszlántáncot is. A Chinese Historical Society nevű szervezet programja pedig a kínai gasztronómia kulturális és történelmi gyökerein vezet végig. 

A kínai gasztronómia rajongóinak különösen ajánlott a híres kínai sé, Anita Lo virtuális főzőleckéje február 12-én, ahol megtanulhatnak gombócot készíteni. Angolul tanuló gyerekek pedig kínai meséket hallgathatnak a kínai zodiákusról és a Bika évéről Oliver Chin, a mesekönyv szerzőjének előadásában a Chinese Historical Society of America eseményén február 13-án. Ugyanezen a napon a Smithsonian American Art Museum élő videóadásban vezeti be az érdeklődőket a hagyományos kínai kézműveskedésbe és a holdújév tradícióiba.

Forrás: The Lonely Planet Fotó: Unsplash

Olvastad már?