A kiégés még az izzadtságunkban is ott van

2021. február 15.
Olyan ruhát fejlesztettek ki, amely képes a stresszhormon szintjének mérésére az emberi izzadtságban. Ez az eszköz segíthet az orvosoknak az olyan stresszel összefüggő problémák felismerésében és megértésében, mint a kiégésszindróma vagy az elhízás.

Mindenki stresszes időnként, lehet személyes vagy munkahelyi oka, esetleg az olyan rajtunk kívül álló körülmények váltják ki, mint a koronavírus-járvány. Mostanáig azonban nem volt olyan eszközünk, amellyel objektíven mérhettük volna ennek szintjét. Ez azonban hamarosan megváltozhat, miután olyan apró szenzorokkal ellátott ruhát fejlesztett ki az EPFL nanolaborja és az Xsensio kutatócég, amely a páciens bőrével érintkezve folyamatosan monitorozhatja a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét. Ez ugyanis az ember izzadtságában is megjelenik.

izzadtsag-stressz-hormon-kortizol-kieges

Kortizol, a kétélű kard

A stresszhormon nagyon fontos a szervezetünk működése szempontjából, olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint az anyagcsere, a vércukorszint és a vérnyomás szabályozása. Emellett hatással van az immunrendszer és a szív- és érrendszer működésére is. 

Amikor stresszhelyzetbe kerülünk, legyen szó életveszélyes vagy apró-cseprő problémáról, a kortizol lendít át ezeken. Arra szólítja fel a testünket, hogy az agyunknak, izmainknak és szívünknek azonnal annyi energiát szabadítson fel, amennyi kell ahhoz, hogy még hatásosabban működjünk. „A kortizol mennyisége ugrásszerűen képes változni. Jól érezzük magunkat, minden vidám, ám történik valami, stresszhelyzetbe kerülünk, és a testünk többet kezd termelni a kortizolból” – mondta Adrian Ionescu, az eszköz egyik kifejlesztője.

Ám míg segít a stresszes szituációk megoldásában, ugyanennyire árthat is. A kortizol szintje általában reggel hat és nyolc között a legmagasabb, majd ahogy haladunk előre a nap folyamán, egyre csökken. ” a krónikus stressz alatt élőknél ez a napi ritmus felborul, és a test több mint elég kortizolt termel. Ez komoly egészségkárosodást okozhat, elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz és kiégéshez vezethet” – mondta a kutató.

Olvastad már?

Így kapják el a hormont

A vértesztek egy adott pillanatban remekül megmutatják a páciensek kortizolszintjét. Emellett kimutatható mennyiségű stresszhormon található a nyálban, a vizeletben és az izzadtságban is. A kutatócsoport úgy vélte, ezek közül az izzadtság vizsgálata az, ami megoldható folyamatos méréssel. Ehhez készítették el a miniatűr szenzorokkal ellátott ruhát.

Eddig sosem készült még olyan rendszer, amellyel a teljes cirkadián ciklus alatt, folyamatosan lehetne mérni a kortizol szintjét. „Ez a fő előnye az innovatív készülékünknek. Mivel viselhető, az orvosok folyamatosan gyűjthetnek tényszerű, pontos adatokat, hogy feltárják a stresszel összefüggő betegségeket” – mondta Ionescu.

Túl a szubjektív érzeteken

„Eddig csupán a páciensek érzetei és gondolatai adtak támpontot az orvosoknak a stresszel összefüggő mentális betegségek diagnózisához. Ez gyakran szubjektív – mutatott rá a kutató. – Egy pontos, viselhető rendszer objektív eredményeket ad depresszió és kiégés esetén, így könnyebb a terápia beállítása, hatásosabb lehet a kezelés” – magyarázta rá Ionescu, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár egy okos karperec is képes lesz erre, amely folyamatosan monitorozhatja az ember stressz-szintjét. 

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!