A stresszes anyák gyermekei gyorsabban öregszenek

2021. január 16.
Ha egy anyát túlságosan sok stressz ér a várandósság alatt, a gyermeke gyorsabban öregszik élete folyamán. Emellett nagy valószínűséggel növeli a gyermekeknél a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek és diabétesz kockázatát is.

A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem tudósai több mint száz nő életét követték nyomon gyermekük megfoganásától egészen a szülés utáni három-öt éven keresztül. A Psychoneuroendochrinology című orvosi szaklapban megjelent tanulmányuk szerint minél nagyobb stressz érte az anyákat a terhesség során, annál rövidebbek voltak a gyermekeik telomerjei. A telomerek a DNS védőrészecskéi, és minél rövidebbek, annál nagyobb az esélye valakinek a krónikus betegségekre és a korai halálra.

terhesseg-stressz-gyermek-oregedes

„Röviden összefoglalva tehát, a terhesség alatti stressz hatására a gyermekek gyorsabban öregedhetnek – mondta Judith Carroll, a tanulmány vezető szerzője, a Kalifornia Egyetem pszichiátrer- és viselkedéskutató professzora. – A kutatásunk azt is elárulta, hogy vannak olyan korai környezeti és anyai tényezők, amelyek erősen befolyásolják, hogyan indul valaki az életben, jelen esetben gyorsabb öregedést eredményeznek.” 

Különösen a harmadik trimeszterben veszélyes a kutatás szerint a stressz a magzatra, ilyenkor sokkal erősebben rövidíti a születendő gyermekek telomerjének hosszát.

A kutatók jelen vizsgálatban azt nem tanulmányozták, miért van ilyen hatással a stressz a magzat örökítőanyagára, hogyan váltja ki a gyorsabb öregedést. Bár a kutatás vezetőjének már van elmélete erre is, amelynek bizonyítása egy következő kutatás tárgyát képezi. „A stressz gyulladást okoz a szervezetben, ami károsítja a DNS-t – mondta Carrol. – A magzat DNS-e is károsodhat az anyai stresszre adott válaszként a terhesség alatt ezen az elven, hiszen a szervezetben kiválasztódó hormonok a magzatra is hatással vannak. Ennek eredménye lehet a telomerek rövidülése és a gyorsabb öregedés.”

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash