Akárhogy súroljuk, foltos marad: így nyerhető vissza az indukciós főzőlap makulátlansága

2021. február 27.
Bizonyára sok indukciós főzőlap-tulajdonos gondolta, hogy gyerekjáték lesz patyolat tisztán tartani a főzőlapját, majd kerekedett el a szeme a makacs, szinte a lapba beleégő foltok láttán. Az indukciós főzőlapok teljesen más takarítási módszert igényelnek, mint a gáztűzhelyek, néhány apró szokással pedig újra visszanyerhetjük a makulátlan főzőlapunkat!

Gittkés

A dörzsanyagok, kések tilosak az indukciós főzőlapon, hiszen felsértik az érzékeny anyagot és nem csak karcos lesz a felület, de még a ételmaradékok is könnyebben megragadnak rajta. Ennek kiküszöbölésére szuper szolgálatot jelenthet a gittkés, amivel aprólékosan, óvatosan fel lehet szedni az odaégett maradékokat.

Desztillált ecet

Mint nagyon sok más felületen, az indukciós főzőlapon is csodákat művel a desztillált ecet! Ha vízfoltos a főzőlapunk, mindenképpen ezt próbáljuk ki először. Tegyük puha rongyra és többször haladjunk át vele a kényes területeken, illetve ha nagy a gond, az ecettel átitatott rongyot rajta is hagyhatjuk egy ideig.

indukcios-fozolap-takaritas

Azonnali törlés

Ha véletlenül kifut az étel, ital a tűzhelyen, a legbiztosabb, ha meg sem várjuk a feltörlésével a főzés végét, mert akkorra már mélyen ráéghet a felületre a kosz. Tegyük félre az ételt, vegyünk fel egy kesztyűt és ronggyal törölgessük fel a balesetet!

Speciális tisztítószer

Általában az egy-egy felületre kifejlesztett tisztítószerek inkább marketingfogások és nem valós szükségletek, de mivel egy indukciós főzőlap drága és érzékeny, gyakran használt és takarítandó felület, akár érdemes beszerezni egy speciális tisztítószert is, ami hatékony az olajos szennyeződések ellen és védőbevonatot is képez a tükörsima felületen.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!