Koffeinérzékeny vagy? Ezek lehetnek a jelei!

2021. március 03.
Ha már egyetlen pohár kávétól remegést, szédülést, netán szorongást érzünk, nagy eséllyel a koffeinérzékeny emberek nem is olyan kicsi táborába tartozunk. De azt tudtuk, hogy a koffeinérzékenységet olyan tényezők is kiválthatják, mint az életkor vagy a terhesség? A jelenség szerencsére nem veszélyes, ám roppant zavaró és kellemetlen lehet. Arról nem is beszélve, hogy valami más alternatívát kell találnunk, ha fel szeretnénk turbózni magunkat kicsit.

Ha valaki egy pohár kávé után már nagyon hamar érzi a koffein hatását, vagy nagyon kevés koffein is elég ahhoz, hogy erős érzeteket váltson ki benne, nagy eséllyel koffeinérzékenységtől szenved. „A koffeinérzékeny emberek sokkal intenzívebben érzik a vegyület hatását azoknál, akik kevésbé érzékenyek rá – mondta Morgyn Claire dietetikus. – Vannak, akikre egy csésze kávé úgy hat, mintha három vagy négy lenne.”

koffeinerzekeny-kave

Nagyrészt a genetika felelős a koffeinérzékenységért. A májunkban található enzim végzi a koffein lebontásának 95 százalékát a szervezetünkben. Két formája létezik ennek az enzimnek. Az egyik típusa lassabban bontja a koffeint, emiatt érzik bizonyos emberek úgy, hogy tovább tart például a kávé hatása. A májenzim mellett az agyi receptoroknak lehet még szerep arra, ki mennyire érzékeny a koffeinre: bizonyos embereknél a koffeinmolekulák könnyebben kötődnek ezekhez az érzékelő sejtekhez. 

Más külső és belső tényezők is szerepet játszhatnak azonban abban, milyen hatást vált ki belőlünk a kávé vagy a tea:

  • Életkor: egy 2017-es tanulmány mutatott rá, hogy a koffeinnel összefüggésbe hozható inszomnia, amikor a kávé hatással van az alvásunkra, az életkor előrehaladtával erősödik. Ez azt jelenti, hogy minél idősebb valaki, annál érzékenyebb a koffeinre. 
  • Gyógyszerek: a teofilintartalmú szerek vagy növényi táplálékkiegészítők – például a népszerű immunerősítő, az echinacea – felerősíthetik a koffein hatását a szervezetünkre. 
  • Terhesség: ahogy egyre előrehaladottabb állapotba kerül egy várandós nő, a teste egyre nehezebben bontja le a kávét. A várandósság végére 30-70 százalékkal csökken a koffein metabolizmusa a szervezetben. 
  • Tolerancia: minél kevesebb kávét fogyaszt valaki, annál érzékenyebben reagálhat a szervezete a koffeinre.

Mik a tünetek?

A koffeinérzékenység tünetei az egészen enyhe irritációtól a veszélyes mellékhatásokig terjedhetnek. A dietetikus szerint az alábbiak a leggyakoribb jelei annak, ha valakinek a szervezete nem bírja jól a kávéfogyasztást:

  • fejfájás
  • nyugtalanság
  • álmatlanság
  • megemelkedett pulzusszám
  • szorongás
  • remegés

Bár a tünetek többsége ártalmatlan, a magas pulzus más szívproblémákkal társulva veszélyes lehet. A dietetikus szerint azt is fontos megjegyezni, hogy a tünetek pár perctől kezdve akár pár órán át is tarthatnak – attól függően, milyen gyorsan képes a máj megbirkózni a bevitt koffeinnel. Akár 10 órán át is tarthat, mire a koffein teljesen kiürül a szervezetünkből.

Elmúlhat valaha?

A szakember szerint attól függően, hogy mi okozza, akár meg is szabadulhatunk a koffeinérzékenységtől. „Ha genetikai okai vannak, azon nem változtathatunk. Néha a rendszeres koffeinfogyasztás hatására például a szervezet jobban tűri a kávéfogyasztást, hozzászokik valamelyeset. Ám erre a legtöbb bizonyíték nem műszeres mérés eredménye, csupán önbevallásos tesztek eredményeire hagyatkozhatunk. De sokan számoltak be a tűrőképesség növekedéséről a rendszeresebb koffeinfogyasztás hatására” – mondta Clair, aki óva int azonban ettől a módszertől, ha a koffein több mellékhatását is tapasztaljuk.

„Mindenképp jobb elkerülni a koffeint, ha egyéb egészségügyi problémánk is van, például magas vérnyomás vagy szorongásos zavar” – tette hozzá a szakember.

Ha valaki koffeinérzékenységben szenved, célszerű kerülnie nemcsak a koffeintartalmú italokat, így a kávét, teát, energiaitalokat, de az ilyen ételeket is. Nem feltétlenül tüntetik fel a csomagoláson, de egy kis keresgélés után megtalálhatjuk, hogy például a csokoládé és bizonyos energiaszeletek is tartalmaznak az érzékenységet kiváltó vegyületből. 

Mivel helyettesíthetjük a koffeint?

Ha szeretnénk csökkenteni a koffeinbevitelünket, viszont az energiára, amit belőle nyerhetünk, szükségünk van, érdemes kipróbálnunk az alábbi alternatívákat:

  • Nassolnivalóként válasszunk egészséges szénhidrátokat megfelelő zsírokkal vagy fehérjével párosítva. Például az olajos magvak képesek hasonló energialökést adni, mint a koffeines italok, a kellemetlen mellékhatások nélkül.
  • A testmozgás bizonyítottan javítja a közérzetet, jobban alszunk tőle és lendületesebbek leszünk.
  • A vízivás segíthet a dehidratáció miatti fáradtságérzet csökkentésében.

Bár a koffeinérzékenység leggyakrabban örökletes okokra vezethető vissza, illetve az életkor, bizonyos gyógyszerek vagy a terhesség is szerepet játszhat kialakulásában, a hátterében húzódó okoktól függően javulhat, a tünetek csökkenhetnek. A dietetikus azonban azt javasolja, hogy ha már nagyon kevés koffein is fejfájást, szorongást, nyugtalanságot, szapora szívverést vált ki, jobb elkerülni és más módszerekkel megszerezni az egész napos lendületet.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash