5 nő a boldog gyerekekért

2021. március 28.
Bemutatunk nektek öt nőt, akik bár egész jól eligazodnak a felnőtt világ kuszaságában, azért nagyon is jól tudják, hogy a bölcsek köve a gyerekeknél van – és keresve sem találhatnánk neki jobb helyet. Ők öten nem csak látják, éltetik is a színeket, amelyek a gyermeklelkek sajátjai.

Bánhidi Dóra, Jógakaland

Az élet tele van feszültséggel és tennivalóval, amit manapság már a gyerekek is egészen korán megtapasztalnak. A jóga azonban olyan komplex mozgásforma, amely egyszerre hat a testre és a lélekre. A Dóri által összeállított mesés-állatos jógafeladatok egyszerre tanítják meg koncentrálni és kikapcsolni a kicsiket. Gyakorlataival megmutatja a gyerekeknek a jelenlét csodáit, támogatja a test egészségét, közben a varázskeret, amelyet a cseppet sem könnyű sport köré fon, elfeledteti velük, hogy ők tulajdonképpen nyújtanak, húzódzkodnak vagy küzdenek. A Jógakaland rugalmasságra tanít – kívül és belül. 

Tudj meg többet Dóriról és a Jógakalandról itt!

Besenyei Andrea, Toppantó a Gyermekekért Alapítvány

Észrevettétek már, hogy a mai gyerekeknek gyakran rengeteg játéka van, mégsem tudnak játszani igazán? Besenyei Andi, a Toppantó a Gyermekekért Alapítvány elnöke és szíve-lelke hisz abban, hogy a zene, a tánc és a lelkünkben visszhangzó népi rigmusok utat jelentenek a gyermekek szívéhez, múltunkhoz és jövőnkhöz. A népzene lélekkapocs, a dal bűvölő, amely a gyerekekben azonnal társára talál. 

Szeretnétek ti is részt venni Andival egy kompetenciafejlesztő kulturális utazáson? Itt megtehetitek! Sőt, ha szerencsétek van, néhány népi hangszerrel is egészen közelről megismerkedhettek – persze csak a pandémia után. Addig marad az online Toppantó.

Czecz Fruzsina, Gyerekkel vagyok

Előbb-utóbb minden család életében eljön az a pillanat, amikor gyerek és szülő egymásnak feszül. Hiába elkerülhetetlen, amikor mégis bekövetkezik, szülőként úgy érezhetjük, valamit elrontottunk, és nincs tovább. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy valamit rosszul csináltunk, sőt! Azt mutatja, hogy magunk is emberek vagyunk. A kérdés leginkább az, mit teszünk akkor, ha elakadunk vagy távolodunk? 

Azok, akik nem félnek segítséget kérni, olyan kiváló segítőre találhatnak, mint Fruzsina, aki tanácsadó szakpszichológusként azért dolgozik, hogy gyerekeknek és szüleiknek segítsen megtalálni a belső egyensúlyt. A hozzá forduló apukáknak és anyukáknak támogatást nyújt nehéz helyzetek – válás, haláleset, lakóhelyváltás – kommunikációjához és nevelési nehézségek kezeléséhez, míg a csemetéknek beszélgetőpartnere, bizalmasa, segítője.
Úgy gondolod, nektek is épp rá van szükségetek? Itt megtaláljátok!

Pincz Petra, Áthidaló Iskola Előkészítő Program

Az első lépteket ripsz-ropsz az óvoda, majd az iskolakezdés követi. Rohan az idő, és kevés félelmetesebb, felelősségteljesebb dolog van a szülők számára, mint az első iskola kiválasztása. De vajon nem kellene-e ugyanilyen gondossággal készítenünk a gyermeket az iskolára, mint amilyen aprólékossággal keressük az ideális tanító nénit?!

A suliban szerzett sikerélmények meghatározzák a gyerekek tanuláshoz való viszonyát, a kicsik magabiztosságát, és befolyásolják társas kapcsolataikat is. Mégis, néha mintha a vágyott jövőkép fontosabbnak tűnne, mint a jelen pillanatban még apró, izgága óvodás. Ezt az ellentmondást látva Pincz Petra óvodapedagógus, tanító és mozgásterápiás szakember úgy döntött, segít a gyerekeknek és a szülőknek megkönnyíteni az óvoda és iskola közötti átmenetet. Hat-nyolc hónapos iskolaelőkészítő foglalkozássorozata az ország számos pontján elérhető, és a nagymozgásos feladatoktól a helyes ceruzatartáson át a feladatkövetésig és a negyvenöt percen át tartó koncentráció kialakításáig kíséri a gyerekeket. Megtanítja nekik, hogyan lehetnek ügyes kiselsősök anélkül, hogy egy fikarcnyit is veszítenének önmagukból. 

Suliba megy a csemete? Még épp időben vagytok ahhoz, hogy csatlakozzatok!

Vidovszky Sára, Tornázz a plüssöddel!

Mit csinál egy háromgyerekes gyógytornász, ha a karantén miatt nyakába szakad a csemeték mellett a háztartás és a világ gondja? Kihozza belőle a legtöbbet, amit csak lehet, és létrehozza mókás mozgásfejlesztő online edzésprogramját, a Tornázz a plüssöddel! kezdeményezést. 

Az anyák mindenre képesek, bármilyen problémára megoldást találnak, és olyan fantáziájuk van, mint senki másnak kerek e világon. Ennek bizonyítására Sára olyan húszperces programsorozatot dolgozott ki, amely bármely otthonban könnyedén és élvezetesen elvégezhető. A játékos feladatok között helyet kapnak tartásjavító, koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok is, így a gyerekek észrevétlenül fejlődnek és tanulnak. A 44 részes videófolyam bármikor visszanézhető, így esős időben, megfázás esetén vagy „csak úgy”, átmozgatni magatokat: irány Sára csoportja!

Szerző: Zölei Blanka

Olvass tovább!