Így javíthat a pontrendszer a szexuális életen

2021. április 06.
Ha úgy érezzük, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnt a libidónk vagy képtelenek vagyunk az orgazmusra, könnyen gondolhatjuk azt, hogy valami baj van velünk. A valóságban a saját magunkkal szemben támasztott lehetetlen elvárások okozzák a problémát a szexológus szerint.

Bat Sheva Marcus veterán szexuálterapeutát húszéves praxisa alatt több száz nő kereste fel szexuális élete és annak problémái miatt. „A legtöbben – teljesen ok nélkül – saját magukat hibáztatták az orgazmus hiánya miatt” – mondta Marcus, aki a tapasztalatai alapján megalkotta saját modelljét, amellyel javítani lehet a szexuális életen. 

szexualis-elet-pontrendszer

Marcus négykategóriás rendszert készített, amely arra a négy fő tényezőre koncentrál, amelyeken áll vagy bukik a jó szexuális élet: ez a négy elem a vágy, az orgazmus, a vonzalom és a fájdalom. A szexuálterapeuta szerint mindenkinek pontoznia kellene 1-től 100-ig ezeket a tényezőket, hogy kiteljesedhessen a szexuális életük. „Amikor valaki először jön hozzám terápiára, általában úgy kezdi, hogy javítsuk meg. Mintha ez olyan egyszerű lenne, mint a villanykapcsoló. Ám nem jó ez a megközelítés” – mondta a szakember.

Nincs jó vagy rossz módja annak, hogy készüljünk, és jó legyen a szex. „Ezzel ellentétben a jó szex egy saját személyiségünkre szabható utazás, amelyet mindenki úgy alakíthat, ahogy neki a legjobb” – mondta Marcus. 

Hogyan pontozzuk a házaséletet?

A 100 pontos rendszer megalkotását dr. Michael Werner szülés-nőgyógyásszal közösen végezte Marcus. Ebben olyan elemeket használtak, amelyek magyarázhatják a termékenységet. „Segített felismerni, hogy egyetlen tényezőt sem szabad önmagában, a többitől függetlenül nézni – mondta a szakember. – A testi és lelki tényezők mindig kéz a kézben járnak.” 

Olvastad már?

Így a szexuálterapeuta kidolgozta a négy negyedre osztott, 100 értékelési faktorból álló rendszert, és arra lett figyelmes, hogy a páciensek már attól megkönnyebbültek, hogy megértették, rengeteg választási lehetőségük van, ha javítani szeretnének a szexuális életükön.

Az első lépés, hogy a válaszolunk a hüvelyi fájdalommal, libidóval, orgazmussal és szexuális fantáziákkal kapcsolatos kérdésekre, amelyek a négy negyed különböző területeit fedik le. Az online kérdőív ezután egy pontszámot generál. 160 pont a tökéletes pontszám, ám Marcus szerint ez rendkívül ritka. 

Mit tehetünk, ha alacsony a pontszám?

Aki mind a négy negyedben 32-40 közötti pontot ért el, annak valószínűleg teljesen kielégítő a szexuális élete. Ám az alacsonyabb pontszám azt jelzi, hogy figyelmet kell fordítani bizonyos területekre, hogy kiteljesíthessük a párkapcsolatot szexuális téren. 

Például ha valaki antidepresszánsokat szed, és emiatt az orgazmus kategóriájában alacsony pontszámot ért el, lehetséges, hogy abban szerepe van a gyógyszernek. „Ha a gyógyszer abbahagyása nem lehetséges, kereshetnek más módot az orgazmus elérésére, például bevethetnek szexuális segédeszközöket, erősebb vibrátort – javasolta a szexuálterapeuta. – Tényleg személyfüggő az, hogyan növelheti valaki a pontszámot, és ezáltal javíthatja a szexuális életét. A szempontrendszerem csupán segít feltárni, hol lehet a problémák gyökere.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!