Így teszi tönkre a csoki a szexuális életet

2021. február 20. |

Egy friss kutatás meglepő kapcsolatot talált a rendszeres csokievés és a szex iránti érdeklődés között. A tanulmány eredményei ráadásul rossz hírrel szolgálnak a csokoládé rajongóinak.

Az internet tele van azokkal a viccekkel, amelyek arra vannak kihegyezve, hogy a csokoládé jobb, mint a szex. Ha a Google-be beírjuk a kérdést, jobb a csoki, mint a szex?, több mint 74 millió találatot dob elénk a kereső. Annak ellenére, hogy régóta tekintünk többé-kevésbé komolyan úgy a csokoládéra, mint a szex pszichológiai helyettesítőjére, eddig nem végeztek tudományos kutatásokat ennek bizonyítására vagy cáfolására. A Kalifornia Egyetem tudósai azonban utánajártak a kérdésnek, hogy megfejtsék, valóban van-e összefüggés a csokoládé fogyasztása és a szex iránti érdeklődés között. 

csoki-libido-osszefugges

A kutatásba 20 és 85 év közötti önkénteseket vontak be. Az 559 férfi és 164 nő kéthetes tesztidőszakon vett részt. Ezalatt értékelniük kellett a szexuális érdklődésüket egy 0-10-es skálán. Emellett csokoládéfogyasztási szokásaikról is részletesen be kellett számolniuk. A tudósok ezeken felül számos olyan tényezőt vettek figyelembe, amely befolyásolhatja mind a csokoládé, mind a szex iránti vágyakozást. Ilyenek például a tesztoszteronszint és az általános kalóriabevitel. Ezeket a változókat azért iktatták be a kutatásukba, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a csokoládé és a szex közötti kapcsolat mintázata rajzolódik ki, nem ezeknek az egyéb tényezőknek a hatásai. A depresszió például köztudottan csökkenti a libidót, a csokoládéfogyasztás pedig fokozottabb a stresszevők között. Ezért volt fontos, hogy kontrollálják ezeket a tényezőket is.

Ki eszik több csokit?

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak alapvetően nagyobb érdeklődést mutatnak a szex iránt (7,4 a 10-ből), mint a nők (5,7 pont a tízből), a nők viszont gyakrabban fogyasztanak csokoládét, mint a férfiak (a nők 2,5 alkalommal egy héten, a férfiak átlagosan 1,8-szor). A kutatók ezután az elfogyasztott csokoládé mennyiségéből következtettek a szex iránti érdeklődésre. „Nem találtunk összefüggést a két változó között a férfiak esetében. A nőknél viszont, aki több csokoládét fogyasztott és gyakrabban, jelentősen kevésbé érdeklődött a szex iránt” – mondta Beatrice A. Golomg, a kutatás vezetője.

Olvastad már?

Mivel ez egy összefüggéseket feltáró vizsgálat volt, nem lehet egyszerűen a hétköznapokra vonatkoztatni. Ám az eredmények azt sugallják, hogy a sok csokoládé csökkenti a libidót a nőknél. A tudósok szerint más magyarázat is állhat a háttérben.

„Például azok a nők, akik személyes okok miatt kizárják a szexet az életükből, sokkal inkább hajlamosak a gyakori csokoládéfogyasztásra. További vizsgálatokat végzünk, hogy ezt feltárjuk” – mondta Brinton K. Berg, a kutatás társszerzője. 

Miért lehet kapcsolat szex és csoki között?

A biológiai magyarázata jó részt tisztázatlan, ám a szerzők szerint az állhat a háttérben, hogy a csokoládé ugyanazokat az idegsejteket stimulálja, amelyeket a szex. Ezek az idegsejtek felelősek azért, hogy kiváltsák a szerotonin és dopamin, azaz az örömérzetért felelős hormonok termelődését szervezetünkben. 

A csokoládé is okozhat ezek szerint akkora örömet, mint a jó szex. A tanulmány szerzői szerint, ha a csokoládéval váltjuk ki a hormontermelést, csökkenhet az igény arra, hogy szex útján jusson hozzá a szervezetünk a jó érzéseket generáló hormonokhoz.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll lipták tímea

Minden sikeres nő mögött még több sikeres nő áll

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel balett

„Képes lenne a balett megmaradni a csillogó ruhák nélkül is annak, ami?” – interjú Grecsó Zoltán táncművésszel