Így teszi tönkre a csoki a szexuális életet

2021. február 20.
Egy friss kutatás meglepő kapcsolatot talált a rendszeres csokievés és a szex iránti érdeklődés között. A tanulmány eredményei ráadásul rossz hírrel szolgálnak a csokoládé rajongóinak.

Az internet tele van azokkal a viccekkel, amelyek arra vannak kihegyezve, hogy a csokoládé jobb, mint a szex. Ha a Google-be beírjuk a kérdést, jobb a csoki, mint a szex?, több mint 74 millió találatot dob elénk a kereső. Annak ellenére, hogy régóta tekintünk többé-kevésbé komolyan úgy a csokoládéra, mint a szex pszichológiai helyettesítőjére, eddig nem végeztek tudományos kutatásokat ennek bizonyítására vagy cáfolására. A Kalifornia Egyetem tudósai azonban utánajártak a kérdésnek, hogy megfejtsék, valóban van-e összefüggés a csokoládé fogyasztása és a szex iránti érdeklődés között. 

csoki-libido-osszefugges

A kutatásba 20 és 85 év közötti önkénteseket vontak be. Az 559 férfi és 164 nő kéthetes tesztidőszakon vett részt. Ezalatt értékelniük kellett a szexuális érdklődésüket egy 0-10-es skálán. Emellett csokoládéfogyasztási szokásaikról is részletesen be kellett számolniuk. A tudósok ezeken felül számos olyan tényezőt vettek figyelembe, amely befolyásolhatja mind a csokoládé, mind a szex iránti vágyakozást. Ilyenek például a tesztoszteronszint és az általános kalóriabevitel. Ezeket a változókat azért iktatták be a kutatásukba, hogy biztosak lehessenek abban, hogy a csokoládé és a szex közötti kapcsolat mintázata rajzolódik ki, nem ezeknek az egyéb tényezőknek a hatásai. A depresszió például köztudottan csökkenti a libidót, a csokoládéfogyasztás pedig fokozottabb a stresszevők között. Ezért volt fontos, hogy kontrollálják ezeket a tényezőket is.

Ki eszik több csokit?

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiak alapvetően nagyobb érdeklődést mutatnak a szex iránt (7,4 a 10-ből), mint a nők (5,7 pont a tízből), a nők viszont gyakrabban fogyasztanak csokoládét, mint a férfiak (a nők 2,5 alkalommal egy héten, a férfiak átlagosan 1,8-szor). A kutatók ezután az elfogyasztott csokoládé mennyiségéből következtettek a szex iránti érdeklődésre. „Nem találtunk összefüggést a két változó között a férfiak esetében. A nőknél viszont, aki több csokoládét fogyasztott és gyakrabban, jelentősen kevésbé érdeklődött a szex iránt” – mondta Beatrice A. Golomg, a kutatás vezetője.

Olvastad már?

Mivel ez egy összefüggéseket feltáró vizsgálat volt, nem lehet egyszerűen a hétköznapokra vonatkoztatni. Ám az eredmények azt sugallják, hogy a sok csokoládé csökkenti a libidót a nőknél. A tudósok szerint más magyarázat is állhat a háttérben.

„Például azok a nők, akik személyes okok miatt kizárják a szexet az életükből, sokkal inkább hajlamosak a gyakori csokoládéfogyasztásra. További vizsgálatokat végzünk, hogy ezt feltárjuk” – mondta Brinton K. Berg, a kutatás társszerzője. 

Miért lehet kapcsolat szex és csoki között?

A biológiai magyarázata jó részt tisztázatlan, ám a szerzők szerint az állhat a háttérben, hogy a csokoládé ugyanazokat az idegsejteket stimulálja, amelyeket a szex. Ezek az idegsejtek felelősek azért, hogy kiváltsák a szerotonin és dopamin, azaz az örömérzetért felelős hormonok termelődését szervezetünkben. 

A csokoládé is okozhat ezek szerint akkora örömet, mint a jó szex. A tanulmány szerzői szerint, ha a csokoládéval váltjuk ki a hormontermelést, csökkenhet az igény arra, hogy szex útján jusson hozzá a szervezetünk a jó érzéseket generáló hormonokhoz.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!