A tetoválóművész alkotásai különleges üzenetet hordoznak a kövérségről

2021. április 12.
Carrie Metz-Caporusso tetoválóművész alkotta meg azokat a mintákat, amelyek pont azt a részét emelik ki a testnek a légies virágmotívumokkal, amelyet a társadalmi sztereotípiák szerint legjobban szégyellni kellene.

Bár elvileg minden test úgy tökéletes, ahogy van, a társdalom még mindig azt sugallja, hogy a vékony egyenlő az értékessel. Amikor tetoválásra kerül a sor, nem meglepő ezek után, hogy sokan úgy gondolkodnak: majd akkor készíttetek magamra képet, ha jobb formában leszek. Ez független attól, mennyire érzi magát valaki magabiztosan a bőrében, az agy képes behúzni a féket, főleg, ha tetoválásról van szó. 

A michigani tetoválóművész, Carrie Metz-Caporusso pont ezzel a szemléletmóddal akar leszámolni azokkal a csodás rajzokkal, amelyeket kifejezetten azon testtípusok számára tervezett, amelyek eltérnek a szépségideáloktól (vagy legalábbis azoktól a tetoválásoktól, amelyek a leggyakrabban szembe jönnek a Pinteresten és az online tetoválóközösségek fotóin). 

„Nyolc éve dolgozom professzionális tetoválóként. Észrevettem, hogy a tetoválások általában a vékony és izmos test felé mintegy bókként készülnek. Soha nem láttam olyat, hogy valaki azért kérje: emeljük ki valamelyik részét a kövér testnek.”

Hogy felvegye a harcot az elfogadás hiányával, Metz-Caporusso megalkotott egy teljesen új tetoválástípust, a hurka virágokat, amelyeket oda tetoválnak, ahol a legjellegzetesebbek a testen felhalmozódott kilók. „Úgy gondolom, ha valami szépet tetováltat magára valaki, függetlenül attól, hogy az a testének hurkáira kerül, vagy sem, segíthet, hogy úgy érezze, ő irányítja a testével kapcsolatos döntéseit. Remélem, egy napon ez a fajta tetoválás legalább olyan elterjedt lesz, mint egy bokatetoválás, a kövérséget pedig nem tekintjük esztétikai szempontból se jónak, se rossznak.”

Metz-Caporusso szándéka az, hogy ezek a tetoválások rávilágítsanak a társadalom előítéleteire, amelyek sok emberben keltenek szégyenérzetet. Az üzenet azonban túlmegy ezen, az alkotó nem a testpozitív gondolkodást, főleg nem a kövérség elfogadását tűzte ki célul. „A majd, ha lefogyok gondolkodásmódot szeretném megváltoztatni. Azt akarom, hogy a túlsúlyos emberekre ne úgy tekintsünk, mint akiket meg kell változtatni, vagy meg kell javítani. Azt akarom, hogy a túlsúlyos emberek ne legyenek egy folyamatosan le akarok fogyni állapotban, amely miatt úgy érzik, addig nem is lehetnek értékes emberek. Azt akarom, hogy a kövér emberek tudják, a kövérség nem kudarc. Azt akarom, hogy a kövér emberek a testüket csak egy testnek lássák. Se többnek, se kevesebbnek.”

Forrás: Allure Fotó: Instagram

Olvastad már?