Így zöldítheted az otthonod pandémia alatt is!

2021. április 21.
Az emberek többsége az elmúlt egy évben jóval több időt tölt az otthonában, mint korábban. Miért ne tehetnéd ezt az időszakot kellemesebbé és egészségesebbé olyan környezettudatos változtatásokkal, amelyek jók neked, és jók a bolygónak is?

Otthonunk „zöldítése” nem fog egyik napról a másikra megtörténni, viszont vannak dolgok, amiket kis ráfordítással bele lehet építeni a mindennapi rutinunkba, és nagy valószínűséggel sikerélményt nyújtanak. Ez pedig már egy jó alap a további lépésekhez, és ahhoz, hogy rálépj egy olyan útra, ami aztán az életed minden területét átszövi.

1. Készíts saját tisztítószereket!

A természetes tisztítószerek ugyanolyan hatékonyak, mint a boltban vásárolt termékek – legalábbis nekem ez a tapasztalatom, miután több éve magam készítem a takarításhoz szükséges szereket. Nem tartalmaznak káros anyagokat, sem az ott lakók egészségére, sem a környezetre tekintve. Sőt, kevés pénzből beszerezhetőek, és kevés helyet is foglalnak a háztartásban. Az alapokhoz a 3 legfontosabb anyag az ecet, a szódabikarbóna és a citromsav. Víz és ecet keverékéből nagyszerű általános tisztítószer készíthető, a szódabikarbóna lehozza a zsíros foltokat, a citromsav pedig tökéletes a vécé tisztán tartásához.

kacatmentes-otthon-otthon-zoldites

2. Vigyázz a vízre!

Nem igényel anyagi ráfordítást, hogy ne folyasd feleslegesen a vizet például fogmosás közben, vagy fürdés helyett inkább zuhanyozz. Ugyanakkor, ha mégis szeretnél „befektetni” az új életformádba, cseréld le a meglévő csapokat és zuhanyfejet egy víztakarékos verzióra. Szokj le a műanyag palackos ásványvíz mindennapi fogyasztásáról, és helyette vásárolj vízszűrő kancsót, így kellemes és tiszta vizet ihatsz felesleges hulladéktermelés nélkül.

3. Növények, növények, növények!

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy egy átlagos otthon levegője rendkívül szennyezett tud lenni. Ha körbeveszed magad növényekkel otthon, akkor nemcsak a levegő lesz tisztább, de a hangulatodra is jótékony hatással lesznek. Ha pedig kedvet kapsz egy kis kertészkedéshez, akkor tegyél az ablakba fűszernövényeket vagy termessz mikrozöldeket, így mindig kéznél lesz valami tiszta és vitamindús finomság egy szendvics elkészítéséhez.

kacatmentes-otthon-otthon-zoldites

4. Legyél megfontolt a konyhában!

A konyha az a helyiség, ahol a bevásárlásnak és az ételmaradéknak köszönhetően a legtöbb hulladék keletkezik. Némi megfontoltsággal azonban jelentősen csökkenthető ennek mennyisége. Bevásárlás előtt mindig tervezd meg a menüt, és írj listát, hogy miből mennyire van szükséged. Ragaszkodj ehhez, így elkerülheted a felesleges vásárlást, és kevesebb étel kerül majd ki a hűtőszekrényből használhatatlan állapotban. Ha van rá lehetőséged, vásárolj csomagolásmentesen. Nézz utána, hogyan állnak el a lehető legtovább a zöldségek és a gyümölcsök, tárold őket annak megfelelően.

Fotó: a szerző sajátja

Olvass tovább!


Kapcsolódó