A méhpollen és a csodás hatások: nem kell mindent elhinni!

2021. április 24.
A méhek által begyűjtött és megtermékenyített virágpor a propolisz és méhpempő mellett a harmadik olyan csodás hatású anyag, melyet előszeretettel használnak természetes gyógymódként. A legtöbb jótékony tulajdonságát ugyan nem bizonyította a tudomány – egyelőre –, ám van, amire tényleg hasznos.

A virágport a begyűjtése után a méhek a nyálukkal keverik össze, így keletkezik a gyógyhatású csodaszernek is tartott méhpollen. A virágport a méhek a hátsó lábukon szállítják, majd a lépbe kerül, ahol viasszal és mézzel fedik, és tápanyagdús élelemként szolgál a kaptár lakóinak. A méhpollen tápanyagtartalma nagyban függ attól, hol gyűjtötték a méhek, ám általában tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, antioxidánsokat, enzimeket és aminosavakat. 

mehpollen-hatas-tudomany

A Massachusetts-i Kórház tápanyagokkal is foglalkozó belgyógyász szakorvosa, dr. Uma Naidoo szerint a méhpollen hasznos kiegészítője lehet az ember étrendjének, ha több tápanyagot szeretnének az étrendjükbe illeszteni. „Jó forrása a vitaminoknak és más tápanyagoknak a méhpollen, és hacsak nem allergiás rá valaki, mindig hasznos lehet, ha ily módon növeljük a hasznos tápanyagok szintjét szervezetünkben” – mondta a szakember. 

A tudományos vizsgálatok száma azonban elég csekély, mely a méhpollen hatásait tanulmányozta volna. „Jelenleg nagyon kevés tudományos bizonyítékunk van a méhpollen egészségre gyakorolt hatásaira, különösen az ember esetében. A kutatások nagy részét ugyanis állatokon végezték. Ez nem jelenti azt persze, hogy a méhpollen ne lenne jótékony hatású, csupán nem tudjuk pontosan, mik ezek a hatások valójában” – magyarázta Tamar Samuels dietetikus. Ám van néhány olyan terület, melyeknél bizonyítottan jó hatással lehet a szervezetünk működésére a méhek adománya.

1. Enyhíti a klimax és a menopauza tüneteit.

A hormonokra gyakorolt hatásai miatt enyhítheti a menopauza tüneteit a méhpollen. Egy kicsi, 2005-ben végzett kutatás szerint a méhek által gyűjtött virágporból készült táplálékkiegészítő különösen a hőhullámok enyhítésére volt hatásos. Az esetek 65 százalékában javultak az erős verejtékezéssel és melegérzettel járó panaszok a méhpollent szedő alanyoknál, szemben a placebót kapók csoportjával, ahol csupán a résztvevők 38 százaléka számolt be javulásról.

2. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatás.

A méhpollen természetes antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag. Ez a két tény segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az Alzheimer-kór megelőzésében. „A gyulladás az immunrendszerünk válasza a sejtek károsodására. A gyulladás idültté válásával megnő a krónikus betegségek, autoimmun folyamatok, idegrendszeri elváltozások és a rák kialakulásának kockázata is” – mondta Samuels. 

Az antioxidánsok segítenek legyűrni az úgynevezett oxidatív stresszt, mely a szabadgyökök miatt éri szervezetünket. A szabadgyökök érkezhetnek természetes testi folyamatainkból, például az anyagcserénkből, illetve a környezetünkből, akár a légszennyezés miatt. „Ha nem törődünk ezekkel a folyamatokkal, különböző betegségek kiváltói lehetnek. Így abszolút jó ötlet antioxidánsokkal gazdagítanunk az étrendünket” – mondta a dietetikus.

3. Gomba- és baktériumölő hatás.

A méhpollen mind a gombák, mind a baktériumok ellen sikerrel veszi fel a harcot. Egy 2010-es kutatás bizonyította be, hogy a méhpollen még abban az esetben is legyőzte a candidagomba-fertőzést, amikor más, gyakran használt gombás fertőzés elleni szerek hatástalannak bizonyultak a rezisztenssé vált kórokozóval szemben. A baktériumölő hatását egy 2012-es tanulmány mutatta ki tudományosan: ebben a kísérletben a torokgyulladást is okozó Staphylococcus aureus ellen bizonyult hatásosnak a méhpollen. „A gomba- és baktériumölő hatása abban rejlik, hogy támogatja az immunrendszer működését a betegségek elleni harcban. Csökkenti a gyulladást, a kötőszövetek károsodását, így elősegíti a betegség terjedésének megakadályozását” – magyarázta Samuels. 

Nem bizonyított hatások

Bár sok, nagyon fontos jótékony hatásra találtak bizonyítékot a tudósok, van jó pár olyan tulajdonság, mely egyelőre hitkérdés csupán a méhpollennel kapcsolatban. Az érelmeszesedés megakadályozása, a koleszterinszint csökkentése, az anyagcsere és a libidó javítása, depresszió tüneteinek enyhítése egyelőre nem bizonyított, vagy legfeljebb állatoknál mutatták ki ezeket a hatásokat, ami a szakemberek szerint nem jelenti azt, hogy az embereknél is ugyanígy működhet. 

Ki ne szedjen méhpollent?

„A legtöbb esetben a szájon át szedett méhpollen nem okoz problémát. Ám ahogy minden tápláléknál, a virágpornál is előfordulhatnak allergiás reakciók”–- mondta a dietetikus. Viszketés, ödémásodás, légszomj, szédülés, eszméletvesztés vagy anafilaxiás sokk alakulhat ki a méhpollenre érzékenyeknél. Emellett a várandós nőknek sem ajánlott szedése, mivel növelheti a húgyúti fertőzésekre való hajlamot. A méhpollen emellett felerősítheti a vérhígító gyógyszerek hatását, így ilyen esetben sem javasolják fogyasztását az orvosok.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!