A méregdrága hidegterápiák szuper alternatívája a mezei hidegvizes zuhany

2021. május 05.
Sokszor hallani, hogy a hideg vízzel való zuhanyzás pozitív hatással van az egészségre: segít a bőrbetegségeken, emésztési zavarokon, a krónikus fáradságon, az enyhébb depresszión és a hangulatingadozásokon is. Talán épp az utóbbiak miatt lett 2021 egyik legnagyobb trendje a CWT (Cold Water Therapy). Utánajártunk, miben segít pontosan a hidegterápia, és hogy mit gondolnak róla az egészségügyi szakemberek.

A hideg víz testre és lélekre gyakorolt frissítő hatását már kr. e. 370-ben Hippokratész is dokumentálta, ma pedig olyan hírességek esküsznek rá, mint Madonna, Lady Gaga, Miranda Kerr és Nicole Kidman. A celebek olyan hidegkamrás kezelésekre járnak, melyek során a páciensek mínusz 100 fokos hőmérsékletű helységben töltenek pár percet fürdőruhában, ezzel enyhítve bőrbetegségeiket, reumás és asztmás panaszaikat. Dr. Michael Barnish genetikai és táplálkozási szakértő szerint a 15 fokos (vagy bátrabbak számára még alacsonyabb hőmérsékletű) vízzel való zuhanyzás a hidegkamra pénztárcabarát alternatívája, ami szintén rengeteg pozitív változást hozhat életünkbe.

hidegterápia-zuhany

A hideg víz az élet elixírje

Bár tudjuk, nehéz elképzelni, hogy bármikor örömmel álljunk a hideg víz alá, a CWT jótékony hatásai elég meggyőzőek: az alacsony hőmérsékletű vízzel való zuhanyzás fokozza a vérkeringést és az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladásokat, javítja az anyagcserét és a hangulatot, emellett hozzájárul a mélyebb alváshoz. A zuhany alatt fagyoskodás mellett szólhat az is, hogy az megerősíti a hajhagymákat, illetve a meleg vízzel ellentétben nem szárítja a bőrt, ezáltal a pattanások megszüntetésében is segíthet.

A CWT az izomfájdalmakra is hatással van: egy kerékpárosok körében végzett 2011-es kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a hideg vizes terápia késlelteti és enyhíti a különböző izomfájdalmak (izomláz vagy akár a rándulás) tüneteit. A hideg víz hatására ugyanis az erek összehúzódnak, ezért a fájdalmat enyhébbnek érezzük. Ugyanez a hatás érvényesül, mikor darázscsípésre jeget teszünk.

Dr. Barnish ezek alapján talán nem túloz, mikor a hidegterápiát az élet elixírjének nevezi: „Több kutatás eredménye mutatja azt, hogy a rövid ideig kellemetlenül alacsony hőmérsékleten tartózkodás, a hirtelen lehűlés serkenti a túlélési ösztönöket. Ennek hatására amellett, hogy sokkal éberebbek leszünk, a hosszabb élettartamról gondoskodó géneket is aktiváljuk szervezetünkben.” Barnish emellett megjegyzi, hogy a módszer különböző bőrbetegségek, például az ekcéma és akné kezelésében is segítségünkre lehet.

Hatékony küzdelem a barna zsír ellen?

A testünkben található zsírszövetek különböző színűek: a legtöbbek által ismert fehér zsírszövet az energiát nagy zsírcseppekben tárolja, ez a szövet tartja melegen a szerveket, méretének növekedése okozza az elhízást. A testünkben található barna zsírszövet kisebb, színét bőséges vas- és mitokondriumtartalmának köszönheti. A barna zsír fontos szerepet játszik a testünk hőháztartásában: ha hirtelen ér minket a hűvös, a barna zsír gondoskodik arról, hogy testünk felmelegedjen, a folyamat során kalóriákat égetünk. A hidegvizes zuhany egyes feltételezések szerint aktiválja a barna zsírokat, ezáltal pedig hozzájárul a fogyáshoz. A Kaliforniai Egyetem több tudományos csoportja foglalkozik a CWT és a fogyás kapcsolatával, azonban dr. Barnish szerint még sok kutatás szükséges ahhoz, hogy egyértelmű kijelentéseket tehessünk ezzel kapcsolatban.

A korábbi előnyök megismerése után azonban egyértelműen kijelenthető, hogy kifizetődő pár percig erősnek lenni a zuhany alatt. Jogosan merülhet fel a kérdés: ha egy ilyen egyszerű módszerrel ennyit tehetünk az egészségünkért, miért nem alkalmazza ezt mindenki? A szakértő szerint a válasz pont az egyszerűségben keresendő: a hideg víz a legtöbbek számára könnyen elérhető, nincs eladható szolgáltatás vagy csodaszer, ami piaci hasznot termelne a hideg zuhany népszerűsítése során. Azonban érdemes megjegyezni, hogy sok – főként skandináv – országban a CWT épp olyannyira a mindennapok része, mint a fogmosás.

hidegterápia-tippek

Hogyan érdemes kezdeni?

Dr. Barnish szerint a siker kulcsa a kitartás és a fokozatosság. Fontos, hogy minden nap próbáljunk egy kicsivel több időt tölteni a hűvös zuhany alatt (pl. naponta +20 másodpercet), de új szokásunk ne legyen terhes számunkra. Ha úgy érezzük, „ez nem az a nap”, ne erőltessük magunkra a dolgot, maradjunk az előző napi időnél. Szintén érdemes észben tartani, hogy teljesen normális, ha kezdetben nagyon kellemetlennek érezzük a terápiát, és nehéznek tartjuk rutinná alakítását.

Dr. Barnish az alábbi módon javasolja a hideg vízzel való zuhanyzás bevezetését mindennapjainkba:

Miután lezuhanyoztunk a szokásos hőmérsékletű vízzel, fordítsuk el a csapot a hideg irányába. Hagyjuk pár másodpercig, hogy testünk hozzászokjon az alacsonyabb hőmérséklethez. Amikor már kényelmesebbnek érezzük a vizet, ismét tekerjünk a hideg irányába egy keveset. Ezt addig ismételjük, amíg a testünk már nem tud hozzászokni az alacsony hőmérséklethez, a kellemetlen érzés tartós marad – ekkor kezdődnek meg szervezetünkben a kedvező élettani folyamatok. Addig maradjunk a víz alatt, ameddig bírunk, kezdetben maximum egy percig. Mindennapi ismétlés során mindig emeljünk egy kicsit az időn, de sose haladjunk meg az 5 percet. Ha úgy érezzük, még nem állunk készen arra, hogy teljes testünket kitegyük a fagyoskodásnak, vezessük be a hideg vizes arcmosást – a friss közérzet és a pozitív élettani hatások biztosan ösztönöznek majd a folytatásra.

Forrás: marieclaire.co.uk, healthline.com, Fotó: The Creative Exchange, Unsplash

Olvass tovább!