Méregtelenítő talptapasz: miért teljes képtelenség, és mit tegyünk helyette?

2021. április 20.
A méregtelenítés fontos hívószóvá vált az elmúlt években, és orvosi értelemben is életeket ment a detoxikálás, ha valaki gyógyszer, alkohol vagy más vegyszer miatt szenved mérgezést. Azonban az otthoni, egészséget támogató méregtelenítés is olyan népszerűségre tett szert, hogy millióféle segédeszközzel támogathatjuk a méreganyagok kiürülését szervezetünkből. Vagy legalábbis ezt ígérik, ahogy például a méregtelenítő talptapasz is.

A reklámok különböző népszerű méregtelenítő kúrákat és terápiákat ajánlanak, a tisztító gyümölcslevektől a diétás étrendkiegészítőkön át a szaunában izzadásig, de említhetnénk éppenséggel a méregtelenítő talptapaszt is. Tudományos bizonyíték ez utóbbi gyakorlati hasznára nincs, ami nem meglepő annak tudatában, hogy a szervezetünk méregtelenítése egyáltalán nem úgy működik, ahogy ezek a csodamódszerek sugallják. 

Mi ez a méregtelenítő talptapasz valójában?

A méregtelenítő talptapasz egy öntapadós tapasz, amit a talpunkra kell helyezni, és éjszakára rajta hagyni. Számos típusa elérhető a drogériákban vagy gyógynövényboltokban, esetleg online. Ugyan egészségügyi kockázata nincs, ha az esetleges bőrirritációt nem számoljuk, és rengeteg, egészen szerteágazó jótékony hatása van az ajánlások szerint: megszünteti a fejfájást, csökkenti a cellulitot, szinten tartja a diabéteszt, kezeli az inszomniát, segíti a fogyást, enyhíti a depressziót. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Health & Fitness Guide 💟 Ker (@_highvibemama)

A méreganyagok kiszipkázásának ráadásul látható jele is van a gyártók szerint: amikor eltávolítjuk, a méregtelenítő lábtapasz megfeketedik, sötétre változik vagy elszíneződik, attól függően, milyen és mennyi méreganyagot távolított el a testünkből. Minél többet használjuk a tapaszt, annál tisztább marad. Bár bizonyíték arra, hogy ez valóban működne, és nem csak a talpunkat nem mostuk meg rendesen fürdés közben, arra nincs. 

Tényleg működhet méregtelenítő lábtapasz?

„Nincs bizonyíték arra, hogy a talptapasz valóban méregtelenítene – mondta Jeffrey H. Alexander, a Rush Egyetemi Orvosi Központ lábszakorvosa. Sehol nem publikáltak még tudományos tanulmányt, mely bizonyítaná a méregtelenítő talptapasz hatásosságát. Minden feltételezett előny csupán a hiedelmeken alapszik, semmint a valódi bizonyítékokon.”

De mitől változik meg a színe reggelre – tehetjük fel a kérdést. A szakembernek azonban rossz híre van: magában a tapaszban található kémiai vegyületeknek köszönhető az elszíneződés. „A méregtelenítő talptapaszokat ecettel itatják át például, melynek megváltozik a színe, elsötétedik a talpunkból áradó hő és izzadás hatására – magyarázta Alexander. – Ez az elszíneződés akkor is bekövetkezik, ha desztillált vizet csöpögtetünk a tapaszra, vagy forrásban lévő víz gőze fölé tartjuk. „Egyetlen dolgot szívnak magukba ezek a tapaszok: az izzadtságot – mondta Michael Trepal, a New York- i Főiskola lábszakorvosa is. – Az izzadtságcseppek elszínezhetik a ruhánkat is, megfigyelhető a zoknin vagy éppen a pólónk hónalján is.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Stella me (@stella.me.de)

„Emellett már csak azért sem a legjobb ötlet pont a talpunkon keresztül méregteleníteni, mert itt a legvastagabb a bőr az egész testünkön, így ezen keresztül lenne a legnehezebb bárminek kijutnia, már ha így működne egyáltalán a szervezet méregtelenítése” – tette hozzá Alexander.

Miért nem működnek a méregtelenítő kúrák?

Egy 2014-es tanulmány különböző olyan módszerek hatásosságát hasonlította össze, melyekről azt tartották, hogy a méreganyagok kiürítésével segítik a fogyást. Ez megállapította, hogy a méregtelenítés nemcsak, hogy nem működik, de szükségtelen is. Mégpedig azért, mert a szervezet remekül méregtelenítik bármiféle tapasz vagy külső rásegítés nélkül is. Az emésztőrendszer, máj és a vesék végzik a munka javát, feldolgoznak, szűrnek és kiürítik a toxinokat és salakanyagokat a testünkből. Ha mégis szeretnénk támogatni a testünk természetes folyamatait, vannak olyan tudományosan is bizonyított módszerek, melyek valóban hozzájárulnak, hogy gördülékenyebben működhessenek szerveink.

  1. Figyeljünk a vízfogyasztásra: a megfelelő mennyiségű víz elengedhetetlen a vesék működéséhez, melyek a véráramból szűrik ki a méreganyagokat, hogy a vizelettel távozzon a testünkből. 
  2. Elegendő alvás: számos tanulmány bizonyította már, milyen fontos az alvás, és nem csak az agyunk számára. A szervezetünk is alvás közben végzi el a méregtelenítő munka javarészét. 
  3. Egészséges étrend: a kiegyensúlyozott táplálkozás, az egészséges gabonafélék, fehérjék, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nagyban megkönnyíti a testünk méregtelenítését, ezáltal megelőzhetünk rengeteg krónikus betegséget. A léböjtkúrák és egyéb tisztítókúrák valójában inkább veszélyesek, mint hasznosak, mivel teljesen felboríthatják az anyagcserét. 

Forrás: Insider Fotó: Instagram

Olvass tovább!