10 tipp, hogy tovább maradjon friss a vágott virág

2021. május 15.
A vágott virágok sokat lendíthetnek a lakás hangulatán, nemcsak látványukkal, hanem illatukkal is. Ha beveted ezeket a trükköket, meghosszabbíthatod az életüket, így tovább gyönyörködhetsz bennük!

Nincs szükség semmilyen trükkre vagy olyan hozzávalóra, ami ne lenne kéznél otthon – mindössze kicsit több gondoskodást várnak el a vágott virágok, amit aztán meg is hálálnak. Mutatjuk, hogy hosszabbíthatod meg a virágcsokor életét, hogy a megszokottnál jóval tovább lehessen az otthonod dísze.

10 tipp hogy tovább friss maradjon a vágott virág

1) Mielőtt vázába teszed, átlósan vágj le egy picit a virágok szárából. Ezzel lehetővé teszed, hogy nagyobb felületen vehesse fel a vizet, ami létfontosságú a virágok számára is. Ezt a műveletet akár 1-2 naponta megismételheted, persze mindig csak egy kis darabot vágva a virágok szárából.

2) Nem kell túlzásba esni a víz mennyiségével: tökéletesen elegendő, ha annyi kerül a vázába, amennyi a virág szárának feléig ér. Hidd el, a szemet gyönyörködtető virág így sem fog szomjan halni, sőt kifejezetten jót tesz neki!

3) Lényeges, hogy a levelek ne érintkezzenek a vízzel, csak a szár érjen bele. Azokat a részeket, amik beleérnének a vízbe, inkább vágd le ollóval vagy éles késsel, ezzel is megnöveled a vágott virágok élettartamát.

4) A legjobb, ha a vázában lévő vizet minden nap frissre cseréled, vagy legalábbis öntesz némi friss vizet a virág alá. Két-három naponta viszont tényleg ajánlott a vizet teljesen lecserélni, soha ne várd meg, hogy zavarossá váljon, elszíneződjön, netán kellemetlen szagú legyen. 

5) Tartsd távol a virágcsokrot a direkt napsugárzástól! Az természetesen fontos, hogy elegendő fényhez jusson, de a tűző nap egyáltalán nem válik a hasznára. Ügyelj arra is, hogy ne tedd erőteljes hőforrás közelébe, mint amilyen a fűtőtest, a hősugárzó vagy a tűzhely!

6) A virágoknak friss levegőre is szükségük van ahhoz, hogy minél tovább szépek és egészségesek maradjanak, a huzat és a légkondiból áradó túl hideg levegő azonban kárt tehet bennük.

7) Éjszakára érdemes hűvösebb helyre, például a teraszra vagy az ablakpárkányra tenni a virágcsokrot a vázával együtt. A friss levegő revitalizálja a virágokat, csak arra figyelj, hogy széltől védett helyen éjszakázzanak.

10 tipp hogy tovább friss maradjon a vágott virág

8) Ahhoz, hogy a virágok vizében ne kezdjenek el olyan baktériumok szaporodni, amelyek gyorsíthatják a hervadást és veszélybe sodorhatják a virágok egészségét, cseppents a vázában lévő vízbe 2-3 csepp teafa-, levendula- vagy grapefruitolajat!

9) A grapefruit- vagy a citromolaj azért is jó választás, mert savas irányba módosítják a vázában lévő víz pH-ját, ami a virágok kedvére való. Ha nincs kéznél semmilyen tiszta illóolaj, akkor sem kell bánkódni, ugyanezt a hatást érheted el pár csepp frissen facsart citromlével vagy ecettel!

10) Az is meghosszabbítja a virágok életét, ha egy csipet cukrot keversz a vizébe, ennek köszönhetően ugyanis több tápanyaghoz jutnak. Ha ezt a módszert választod, mindenképp cseréld le naponta a vizet, mert a cukor a baktériumok szaporodásának is kedvez!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?