Zsúfoltnak, kacatosnak tűnik a lakás? Ezzel a 10 lépéssel egy nap alatt megoldhatod a gondot

2021. május 15.
Mit látsz magad előtt, ha behunyod a szemed, és elképzeled álmaid otthonát? Biztos nem rengeteg kacatot és rendetlenséget! Az elmúlt másfél évben rengeteg tárgytól váltam meg, amelyek egyáltalán nem hiányoznak. Visszagondolva, nem is tudnék olyan dolgot említeni, aminél megbántam, hogy továbbadtam rajta. A lakás most letisztult és átlátható, számomra a nyugalom szigete.
Azonban most nem is a tárgyak csökkentéséről szeretnék írni, hanem inkább az otthon egyszerűsítéséről. Az egyszerűsítésen nemcsak a kevesebb tárgyat értem ebben az esetben, hanem azt is, hogy miként érjen kevesebb inger, és hogyan vedd magad körbe több természetes anyaggal.

Összegyűjtöttem 10 egyszerű lépést, amiket akár most azonnal megcsinálhatsz!

kacatmentes-otthon

  1. Az előszobában csak az a kabát lógjon, amit mindennap hordasz. Ez az a helyiség, ami meghatározza az első benyomást, ide érkezel haza először. Ha itt zsúfoltság fogad, és a fogason pulóverek, sapkák, télen tavaszi kabátok lógnak, akkor máris stresszesebben kezded az otthon töltött időt.
  2. Pakolj le mindent a komódokról, kis szekrényekről, kis asztalokról és a polcokról (tehát az összes felület legyen üres). Majd pakold vissza maximum a harmadát a holmiknak, a többinek pedig keress zárt helyet vagy válj meg tőlük. Ezek a felületek amolyan kritikus pontok, amik nagyban meghatározzák a rend érzetet. Ha üresek (vagy majdnem azok), akkor nemcsak rendezettebbnek, de tisztábbnak is érzed a lakást, és sokkal könnyebb takarítani.
  3. Tüntess el az íróasztalodról mindent az asztali lámpán, a laptopon és egy jegyzetfüzeten kívül. Meglátod, a produktivitást nagy mértékben növeli, ha csak arra koncentrálsz, amivel foglalkozol, és nem vonja el a figyelmed az asztal szélére felhalmozott számlaköteg, kis díszek, születésnapra kapott vicces ajándék és így tovább.
  4. Ha senki nem lát be az ablakodon, inkább vedd le a függönyt. Sokszor nincs igazán funkciója a függönynek, csak valahogy belénk rögzült mint alapvető lakásfelszerelés. Pedig anélkül sokkal szellősebb, világosabb lehet az otthonod, és egy dologgal kevesebb, amit mosni, ápolni kell.
  5. Számold össze a konyhában, hogy hány bögréd van. Majd ezt a számod harmadold el, csak annyit tarts meg. A bögrék valahogy minden háztartásban az élen járnak mennyiség szempontjából. Én is imádom őket, de már megtanultam határt húzni. A túl sok bögre feleslegesen foglalja a helyet, több a mosogatnivaló, és általában egy zavaros színkavalkádként jelenik meg, ami minden csak nem nyugalmat sugárzó.

Fotó: szerző sajátja

Az utolsó 5 tippért kattints IDE!