A túl sok munka több mint 700 ezer embert öl meg évente

2021. május 20. |

Az Egészségügyi Világszervezet friss tanulmánya szerint a sok túlóra kéz a kézben jár a szívhalállal és stroke-kal.

Nem csak érzelmileg és fizikailag kimerítő a sok munka. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss kimutatása szerint halálos is lehet. Ez az első olyan tudományos összegzés, mely az egész világról összegyűjtött adatokat elemzi. Eszerint 488 millió ember dolgozik a Földön több mint 55 órát egy héten. 

sok-munka-halal

Az elemzésből az is kiderült, hogy azoknak, akik túl sokat dolgoznak, 35 százalékkal nagyobb esélyük van a stroke kialakulására és 17 százalékkal nagyobb a szívbetegségekre azokhoz képest, akik 35-40 órát dolgoznak egy héten. 2016-ban például a rengeteg munka 745 194 ember halálát okozta, stroke vagy szívbetegség által.

A WHO arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte észrevétlenül dolgoztak egyre többen a home office-ban sokkal többet, mint korábban, míg másoknak a fizetett szabadság rovására kellett otthon maradniuk, így később már nincs lehetőségük pihenőnapokra. Bár a járvány előtt is kongatták már a vészharangot az egészségügyi szakemberek, arra figyelmeztetve, hogy iparágtól függetlenül komoly veszélyt jelent a túl sok munka az emberek egészségére.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a férfiak, valamint a dél-kelet-ázsiai és a Csendes-óceán nyugati régióiban élők, illetve a középkorú vagy annál idősebb dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben. A túl sok munka azonban nemcsak rájuk, hanem mindenkire egyaránt veszélyes. „55 órát dolgozni egy héten komoly egészségügyi kockázat – jelentette ki Maria Neira, a WHO környezetért, klímaváltozásért és egészségért felelős bizottságának igazgatója. – Ideje, hogy mindannyian – a kormányok, munkaadók és munkavállalók – felébredjünk, és megértsük, hogy túl sok embert veszítünk el idő előtt a túl sok munka miatt.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Hogyan ne túlórázz home office idején?

Hogyan ne túlórázz home office idején?

Mit tudnak az egerek az otthoni munkavégzésről? Elég az íróasztalt rendbe tenni, vagy az egész ház katonás rendje segít többet a hatékonyságban? 3+1 jó tanács az otthoni munka még hátralévő időszakának átvészeléséhez.

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód