A túl sok munka több mint 700 ezer embert öl meg évente

2021. május 20.
Az Egészségügyi Világszervezet friss tanulmánya szerint a sok túlóra kéz a kézben jár a szívhalállal és stroke-kal.

Nem csak érzelmileg és fizikailag kimerítő a sok munka. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss kimutatása szerint halálos is lehet. Ez az első olyan tudományos összegzés, mely az egész világról összegyűjtött adatokat elemzi. Eszerint 488 millió ember dolgozik a Földön több mint 55 órát egy héten. 

sok-munka-halal

Az elemzésből az is kiderült, hogy azoknak, akik túl sokat dolgoznak, 35 százalékkal nagyobb esélyük van a stroke kialakulására és 17 százalékkal nagyobb a szívbetegségekre azokhoz képest, akik 35-40 órát dolgoznak egy héten. 2016-ban például a rengeteg munka 745 194 ember halálát okozta, stroke vagy szívbetegség által.

A WHO arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte észrevétlenül dolgoztak egyre többen a home office-ban sokkal többet, mint korábban, míg másoknak a fizetett szabadság rovására kellett otthon maradniuk, így később már nincs lehetőségük pihenőnapokra. Bár a járvány előtt is kongatták már a vészharangot az egészségügyi szakemberek, arra figyelmeztetve, hogy iparágtól függetlenül komoly veszélyt jelent a túl sok munka az emberek egészségére.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a férfiak, valamint a dél-kelet-ázsiai és a Csendes-óceán nyugati régióiban élők, illetve a középkorú vagy annál idősebb dolgozók vannak a legnagyobb veszélyben. A túl sok munka azonban nemcsak rájuk, hanem mindenkire egyaránt veszélyes. „55 órát dolgozni egy héten komoly egészségügyi kockázat – jelentette ki Maria Neira, a WHO környezetért, klímaváltozásért és egészségért felelős bizottságának igazgatója. – Ideje, hogy mindannyian – a kormányok, munkaadók és munkavállalók – felébredjünk, és megértsük, hogy túl sok embert veszítünk el idő előtt a túl sok munka miatt.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!