Újabb gyomros az elhízásnak: megfejtették a túlevés okát

2021. május 29.
Bár a háború még tart, csatát nyertek a tudósok az elhízás elleni harcban. Egy friss kutatás feltárta, melyik agyterület működési zavara lehet felelős a túlevésért, így hatékony megoldást találhatnak a problémára.

Az emlékezetért, az élelem felkutatásáért és fogyasztásáért felelős agyterület a felelős a túlevésért. A Texas Egyetem és a Florida Egyetem tíztagú kutatócsapata tett egy újabb lépést az elhízás leküzdésére.

elhizas-tuleves-kutatas

A dr. Sergio Iñiguez vezette tudósok új kísérleti technikákat dolgoztak ki, hogy megtalálják, melyik agyi régió tehet arról, ha nem tudunk ellenállni az ételnek. „Az emberek akkor válnak hajlamossá a túlevésre, ha a külső jelek vagy a környezet a jutalmazást juttatja eszükbe. Ezért képes az ember még akkor is desszertet enni, amikor már jóllakott a főétellel” – mutatott á a kutatás vezetője. A tanulmányból kiderült, hogy az agy meghatározott területének idegsejtjei irányítják az összeköttetést a jel (meglátunk egy édességet) és a cselekvés (megesszük az édességet) között. A tudósok állatkísérletekben azt is megfigyelték, hogy ha szabályozzák az agyi terület működését, az alanyok kevesebbet esznek. 

A technika és a túlevéssel kapcsolatos frissen szerzett adatok segíthetnek az elhízásból eredő egészségügyi problémák, a stroke, kettes típusú diabétesz, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a koronáriás szívbetegségek visszaszorításában.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!