Egyetlen csalónap nem teszi tönkre a diétát

2020. december 03.
Az ünnepi szezon stressz- és szorongásforrás lehet azoknak, akik igyekeznek betartani diétájukat minden körülmények között. Nekik szolgál megnyugtatásul a szakemberek véleménye arról, hogy egyetlen csalónap nem veszélyezteti az egyébként tudatosan követett étrendet és annak eredményeit.

Nem valószínű, hogy néhány olyan nap, amikor elengedjük kicsit a gyeplőt, és olyan dolgokat is megeszünk, amiket hétköznapokon egyébként nem, befolyásolná a hosszú távú fogyási terveinket vagy kitűzött fitneszcéljainkat. Bonnie Taub-Dix regisztrált dietetikus szerint is többet árt a bűntudat és lelkifurdalás a csalónapok miatt, mint a megevett néhány szelet sütemény. 

csalo-nap-karacsony-vacsora-dieta

Ne büntessük magunkat

„Értékeljük az ételt bűntudat nélkül, ne legyen ez a köret a vacsoránk mellé” – mondta a dietetikus, aki pont emiatt nem szereti a csalónap megfogalmazást sem, mivel ez negatív felhangot ad annak az élménynek, amit élveznünk kellene. 

Még akkor sem szabad büntetni magunkat a lazításért, ha a túlevés klasszikus tüneteit tapasztalhatjuk magunkon. A mentális egészségünknek sokkal többet árt, ha az evés és az ételek negatív gondolatokkal kapcsolódnak össze agyunkban. A stressz hatására ráadásul sokkal nagyobb eséllyel kerülünk abba az ördögi körbe, amelynek hatására újra és újra megismételjük a nemkívánatos viselkedést. 

Emiatt nem jó megközelítés az sem, hogy már másnap nekilátunk lemozogni a pluszkalóriákat: az agyunkban mint valami büntetendő cselekvés jelenik meg az ünnepi vacsora, ami pluszstresszt jelenthet. 

„Egyetlen olyan nap, amikor többet eszünk és iszunk, nem teszi semmissé hetek vagy hónapok kemény munkáját” – mondta Taub-Dix.

Élvezzük a különleges napokat

Ha szeretnénk tudatosak lenni az ünnepi étkezések során is, átgondolhatjuk, miért várjuk az adott eseményt, milyen ételeket szeretünk a legjobban, és választhatjuk azt, hogy kisebb adagokat fogyasztunk. „A kulcsszavaim a különleges és a példa. Fókuszáljunk arra, ami különleges az adott napon, amire máskor nincs időnk, alkalmunk, és emlékeztethetjük magunkat arra, hogy nincs szükség ahhoz egy óriási adagra, hogy élvezhessük az adott étel ízét és zamatát.”

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash