Természetes tisztítószerek, amiktől ragyogni fog a kerámialapos tűzhely

2021. május 31.
A kerámialapos tűzhely nemcsak arról híres, hogy szép látványt nyújt és praktikusan működik, hanem arról is, hogy a tisztán tartása sok fejtörést okozhat, mivel kíméletes bánásmódot igényel.

A tűzhelyre cseppent ételt, zsírt vagy olajat – függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült a főzőlap – legjobb azonnal letörölni, mert az idő múlása és a tűzhely használata sokat ronthat a helyzeten. Kevesen vannak azonban azok, akik minden főzést követően letakarítják a tűzhelyet – különösen nekik jöhetnek jól az alábbi vegyszermentes tippek, amiket a kerámialapos tűzhelyek tisztításánál érdemes bevetni.

A kerámialapos tűzhely tisztítása

A legkönnyebben akkor távolíthatod el a kerámia főzőlapra került szennyeződéseket, amikor az még meleg (nem forró, hanem kézmeleg, vagyis nem áll fenn az égési sérülés veszélye!). Ilyenkor az esetek többségében tisztítószerek nélkül is hatékony fel kehet takarítani mindazt, aminek nincs keresnivalója a tűzhelyen. A tűzhely enyhe felmelegítését akkor is bevetheted, ha nem közvetlenül a főzés után fogsz bele a takarításba, fontos azonban, hogy ilyenkor ne használj tisztítószert! Azt csak akkor vidd fel a kerámialapos tűzhelyre, ha már teljesen kihűlt, és miután megtisztítottad, mindig alaposan töröld át egy puha ronggyal, hogy ne maradjon vissza takarítószer a főzőlapon.

  • Tiszta víz

Elsőre talán hihetetlennek hangzik, pedig igaz, hogy sima vízzel is megszabadulhatsz a kerámialapot elcsúfító szennyeződésektől. Ehhez egy tiszta vízzel átitatott szivacsból csavarj vizet az ételmaradékokra úgy, hogy ellepje azokat. Kezdd el melegíteni a főzőlapot, s amikor már közel jár a forrásponthoz, kapcsold ki. Várd meg, hogy langyosra hűljön, és a nedvesítéshez használt szivaccsal töröld le a szennyeződést. Ha ez nem hozná meg a várt eredményt, egy szilikonos spatulával fellazíthatod az odaégett/rászáradt szennyeződést.

  • Szódabikarbóna

A kerámia főzőlap tisztításához a szódabikarbónát is segítségül hívhatod: 2 evőkanál szódabikarbónához önts több részletben annyi langyos vizet, hogy olyan állagú tisztítószert kapj, mint a folyékony testápoló. Ezt vidd fel a tűzhelyre, oszlasd el egyenletesen, és hagyd hatni 10-15 percig (nem kell megvárni, hogy rászáradjon!) Ha letelt az idő, egy nedves szivaccsal töröld át, majd puha ronggyal fényesítsd a felületet.

  • Ecet

Egy szórófejes flakont tölts meg félig ecettel, a másik felébe pedig engedj vizet. Az így kapott keverékkel akár naponta áttörölgetheted a kerámialapos tűzhelyet, ha viszont makacsabb szennyeződéssel és kifehéredett vízkőcseppekkel van dolgod, akkor a felvitel után hagyd állni egy picit. Nedves szivaccsal és puha ronggyal töröld át a főzőlapot, és máris tiszta és ragyogó lesz!

 

A kerámialapos tűzhely tisztítása

  • Öko mosogatógép-tabletta

Ezt a tisztítószert akkor is érdemes csatasorba állítani a takarítás során, ha nincs mosogatógéped, ugyanis olyan hatásos zsíroldót tartalmaz, amelyik alacsony hőfokon is elbánik a szennyeződésekkel. Oldj fel egy tablettát egy kis tálkába öntött langyos vízben, és vidd fel a főzőlapra. Hagyd hatni 5-10 percig, majd egy szivaccsal alaposan töröld át. Utolsó lépésként használj puha rongyot, a végeredmény meglepő lesz!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?