7 rituálé Szent Iván éjszakájára egy gyakorló boszorkánytól

2021. június 23.
Az emberiség már a civilizáció hajnalán nagy jelentőséget tulajdonított Szent Iván éjszakájának, és napjaink gyakorló boszorkányai is szép és izgalmas rituálékkal ünneplik a nyár kezdetét.

A Wicca egy újpogány vallás, mely Nagy-Britanniából ered. Az ötvenes évek közepén vált ismertté, amikor Gerald Gardner elkezdte terjeszteni a természeten alapuló hiedelemvilágát. Ahogy évszázadokkal korábban, úgy ma is a Nap erejének spirituális ünnepe a nyári napforduló, és az arra három nappal következő Szent Iván éj. 

nyari-napfordulo-rituale-boszorkany

A modern boszorkányok szerint nincs jó és rossz módja annak, hogy megünnepeljük ezt a különleges éjszakát, sőt, kialakíthatjuk a saját hagyományainkat, hogy kapcsolódni tudjunk saját magunkkal és kifejezzük a hálánkat. A Wicca boszorkányszakértői azért javasoltak pár egyszerű módszert, amivel a lehető legjobban kihasználhatjuk a Nap éltető hatását.

Viseljünk sárgát vagy aranyat

Ha a legegyszerűbb módját keressük annak, hogy kifejezzük a tiszteletünket a Nap felé, érdemes a szekrényünkben kezdeni a keresést. Ahogy Szent Patrik napja a zöld színnel kapcsolódik össze, a nyári napforduló a Nap vibráló arany és sárga árnyalataival harmonizál. „A Napot mindig a sárgával kapcsolta össze az emberiség, melynek féme az arany. Így nagyon jó, ha aranyat és sárgát, esetleg narancsszínt viselünk, hogy még erősebben érezzük a Nap energiáit ezen a napon” – javasolta Gabriela Herstik gyakorló boszorkány. 

Meditáljunk a napsütésben

 A meditáció remek eszköz arra, hogy magunkba szívjuk az erőt és gyakoroljuk a jelenben létezést. „A természettel való kapcsolódásnak ezen módja roppant jótékony hatású” – mutatott rá Herstik. A meditáció bármely módját választhatjuk, imától a sétán át a saját rituálénkig. Az egyik legszebb élményünk lehet, ha mezítláb sétálunk a füvön, beszívjuk a virágok illatát és hallgatjuk a fák leveleinek susogását a szélben. 

Csináljunk valamit, ami örömet okoz

Idézzük fel, milyen pontok szerepelnek a bakancslistánkon. Szent Iván éjszakája remek alkalom arra, hogy kihúzzunk pár dolgot róla. Építsünk homokvárat, kiránduljunk egy új útvonalon, táncoljunk a TikTokon vagy fedezzünk fel egy várost, ahova már rég el akartunk jutni. A Nap arra hívogat, hogy élvezzük a felhőtlen örömöt, amit ezek az élmények jelentenek. Ehhez nem kellenek nagy dolgok, akár egy lassú reggeli, kertészkedés vagy a zenehallgatás is lehet az örömforrásunk. 

Menjünk a szabadba

Amikor a világ élénk színekbe borul és legerősebben tűz a nap, szívjuk magunkba minden cseppjét, amit csak tudunk, hiszen most kell elraktároznunk az év többi részére. A magányos kalandok is csodásak, ám Szent Iván éjszakája mindig a közösség kapcsolódásának ünnepe volt. Piknikezzünk, tartsunk kerti sütögetést, élvezzük a szabadban töltött időt. Kapcsoljuk ki a telefonunkat, élvezzük ki a pillanatokat és vegyük észre azt a meleg energiát, amit a természet sugároz felénk. 

Hozzuk be a természetet az otthonunkba

Miután a lábunkat betemettük a kellemesen meleg homokba, kiélveztük minden pillanatát, vigyünk magunkkal az otthonunkba is egy darabka természetet. Szedjünk virágot, leveleket, egy darabka nyár vibráló frissességgel töltheti fel a lakást. 

Ajándékozzunk a szeretteinknek

A nyári napforduló a felajánlásokról is szólt a történelem korábbi évszázadaiban. Ezt a gesztust ma megtehetjük azok felé, akiket szeretünk. Legyen szó finom ételekről és italokról, saját készítésű kedvességről, mind kifejezi a hálánkat. De fordulhatunk olyan személyek felé is, akiknek valamilyen segítségre van szükségük, így gyakorolva a közösség, a kapcsolódás és az adományozás örömét.

Vizsgáljuk meg saját érzéseinket

Szent Iván éjszakája játékkal, örömmel, energiákkal teli ünnep. Miközben próbáljuk megélni annak teljességét, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy saját magunkat is megvizsgáljuk közben. Kapcsolódjunk a belső valónkhoz, írjunk naplót, vessünk kártyát vagy csak egyszerűen figyeljük meg, milyen érzéseink és szükségleteink vannak. Hiszen minden spirituális élmény önmagunkban kezdődik.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!