Proffee: a kávé, ami táplálja az ember fehérjeéhségét

2021. június 19.
Ismét a TikToknak köszönhetjük a legújabb kávétrendet. Nem annyira látványos, mint a dalgona, ám a protein shake és a cold brew kávé szerelemgyereke segíthet, hogy kielégítse az emberiség mérhetetlen fehérjeéhségét. De kell ez nekünk?

A fehérje elengedhetetlenül fontos számunkra, a testünk egyik alap építőanyaga. Különösen a reggeli órákban vagy edzés után hasznos, amikor segíti az izmok regenerálódását. Az igazság azonban az, hogy a nyugati társadalmakban már így is kétszer annyit fogyasztunk belőle, amennyi a napi ajánlott beviteli érték. Ezt észben tartva elgondolkodtató: valóban kell nekünk még több protein, tényleg egy proffee-val kell lezárnunk egy kiegyensúlyozott, jól megválogatott ebédet? 

proffee-protein-kave

Mi valójában a proffee?

Először jött a proteintészta és a proteinkenyér. Proteint adtak a gabonapehelyhez, a rizshez és a kekszekhez, így csak idő kérdése volt, hogy eljusson az emberiség a kávéig. Megszületett tehát a proffee, melynek konkrét receptje ugyan nincs, csak bizonyos íratlan szabályai. 

Az alapja protein shake, ehhez adják a fekete kávét, általában cold brew-t. Némi édesítővel és egy kis ízesítő sziruppal turbózzák. Ám van, aki shake helyett proteinport használ, ezt adagolja a kávéjához. Tulajdonképpen mindent lehet, ami a fehérjét és a kávét házasítja. 

Jelentős a cukorveszély

Ha alaposan megnézzük, miből is épül fel a proffee, két fő összetevőt találunk: kávét, ami tele van antioxidánsokkal, és proteinport vagy shake-et, ami energiát ad és segíti az izmok regenerációját. A fehérje számos forrásból származhat, lehet tejtermékalapú és növényi eredetű is, ki amit szeretne. „Legyen minél kevesebb összetevő. Ha hosszú a lista és tele van kimondhatatlan nevű anyagokkal, inkább ne használjuk – vetett fel egy egyszerű módszert Amanda Frankeny dietetikus. – Mindenkinek más fehérjét tartalmazó táplálékkiegészítő válik be, ez számos dolog függvénye lehet. Befolyásolják az allergiák, a célok és az ízlés is.”

Az édesítőknél vegyük figyelembe, hogy a protein táplálékkiegészítők már eleve tartalmaznak valamilyen mesterséges vagy természetes cukrot, cukorpótlót. Nem célszerű feljebb tornázni még több édesítővel a napi kalóriabevitelünket. „Érdemes figyelni az adag méretére és a napi ajánlott beviteli értékre. A legjobb, ha olyan proteinport keresünk, amely nem édesített” – javasolta a dietetikus. 

A proffee-t ízesítő szirup szintén tartalmaz valamilyen édesítőt, ezért ezt is érdemes óvatosan használni. Azt is vegyük figyelembe, hogy a férfiak napi cukorbeviteli adagja 9 teáskanál, a nőknek pedig 6 teáskanál. „Egy adag szirup a proffee-ba több mint egy teáskanál. Még ez a kevés is jelentősen megnövelheti a cukorbevitelünket” – mutatott rá Frankeny. 

Kinek lehet jó?

A legtöbb embernek nincs szüksége plusz proteinforrásra ahhoz, hogy elfogyassza a napi ajánlott beviteli mennyiséget. Egy átlagos, keveset mozgó, 63 kilogrammos személynek körülbelül napi 51 gramm fehérjét kell fogyasztania. Ez 85 gramm hússal, 2 tojással, 1 csésze tejjel és 30 gramm mandulával fedezhető.

Ha kiegyensúlyozott étrenden élünk, változatos forrásokból, megfelelő kombinációban fogyasztunk növényi zsírokat, fehérjét, összetett szénhidrátokat, gyümölcsöket és zöldségeket, nincs szüksége a szervezetünknek kiegészítő fehérjeforrásokra, táplálékkiegészítőkre. Azoknak a vegán vagy vegetáriánus étrenden élőknek, akiknek nincs megfelelő mennyiségű fehérje az ételeiben, esetleg valamilyen allergiában vagy érzékenységben szenvednek vagy éppen kimerítő edzést folytatnak, szükséges lehet, hogy más módon pótolják az étrendjükben a fehérjét.

A proffee nem feltétlenül egészségtelen tehát, ám nem pótolja egy teljes étkezést vagy éppen egy tápanyagokban gazdag nassolnivalót. Hiányoznak belőle ugyanis a vitaminok, ásványi anyagok és a rost. „Kiegészíthetjük a tápanyagtartalmát, ehetünk mellé például egy egészséges szendvicset két szelet teljes kiőrlésű kenyérből, paradicsommal, salátával, alacsony zsírtartalmú sajttal és avokádóval – javasolta a dietetikus. – Ha mindenáron szeretnénk, hogy a proffee legyen az uzsonnánk vagy tízóraink, együnk mellé egy fél bagelt krémsajttal és lazaccal vagy egy mogyoróvajas pogácsát.”

Edzés előtt jó lehet

Mielőtt végleg leírnánk a proffee-t, nézzük a jó oldalát: a lelkes edzőterembe járóknak tökéletes edzés előtti ital lehet. „A koffein stimulál, remek fiziológiai állapotba hoz az edzéshez. Valószínűleg jobb teljesítményre leszünk képesek” – mutatott rá Frankeney. 

Ha a koffeint proteinnel párosítjuk, az izmok munkája javul. A Nutrients című orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint azok az aktív életet élő személyek, akik koffeint és aminosavakat (ami például a protein is) fogyasztottak, jelentős teljesítménynövekedést tapasztaltak a nagy intenzitású edzések közben. Különösen a kutatás azon résztvevőinél volt számottevő ez a növekedés, akik 5-6 milligramm koffeint vittek be szervezetükbe testsúlykilogrammonként (ez egy adag eszpresszónak felel meg egy 68 kilogrammos nőnél).

A protein fokozza a koffein hatását?

„Rossz hír, de a fehérje nincs jelentősebb hatással a kávé hatására” – lombozta le a lelkesedést a dietetikus. A koffein ugyanis mintegy 45 perccel az elfogyasztása után felszívódik, egyenesen a véráramba kerül. Ezzel szemben a fehérjét a gyomor emészti meg. Ugyanakkor bármilyen étel fogyasztása lassíthatja a felszívódás folyamatát, amit a proffee mellé eszünk. 

Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a több nem feltétlenül jobb, sem a protein, sem a kávé esetében. A fehérje túlfogyasztásának lehetnek mellékhatásai, az egészen enyhétől a komolyabbig. „A túl sok protein hányingert, hányást, fejfájást és túlérzékenységet okozhat. A krónikus túlfogyasztás veszélybe sodorhatja a vese és máj működését, szív- és érrendszeri betegséget, görcsöket és halált is okozhat” – sorolta Frankeny. Igyunk tehát proffee-t, ha ez extralökést ad az edzésünknek, ám a kiegyensúlyozott étrend ebben az esetben is jobb választás lehet.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!