Nálad is folyton kihalnak az orchideák? Mostantól nem fognak!

2021. július 14.
Az orchidea vitathatlanul szép növény, ezzel együtt azonban meglehetősen kényes is. Ettől függetlenül kezdőként is szuperül gondját viselheted, és ha ügyes vagy, akár egész évben virágzásra bírhatod.

Több mint 30.000 féle orchideafajta létezik, ezek között akadnak olyanok is, amelyek vagyonokat érnek. A megszállott orchideagyűjtők nem sajnálják, ha mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha szert tennének egy különleges példányra. Sokan viszont még a kevésbé drága orchideákat sem merik megvásárolni, biztosra veszik, ha hozzájuk kerül, előbb-utóbb kipusztul a mutatós szobanövény. Pedig elég egy kis odafigyelés, és az orchidea nem csak életben marad, hanem jól is érzi majd magát a kezeid között.

Orchidea-tippek kezdőknek

1) Egészséges növényt válassz!

Megesik, hogy leárazva belefuthatsz egy-egy hánytatott sorsú darabba a virágboltokban, a szupermarketekben vagy a lakberendezési áruházakban, ahhoz azonban, hogy ezeket visszahozd az életbe, nem árt némi gondozási tapasztalattal rendelkezni. Természetesen kezdőként is tehetsz egy próbát, de ha mégsem jársz sikerrel, ne vedd a lelkedre és semmiképp ne könyveld el magad reménytelen orchideagyilkosnak.

2) Nem mindegy, milyen földben növekszik

Az orchidea, mint már mondtuk, kényes növény, a virágföldet illetően is elég „válogatós”. Az általános virágföld nem igazán kedvére való, a legjobbat akkor teszed, ha olyan virágföldet választasz, aminek a csomagolásán is fel van tüntetve, hogy orchideáknak is ajánlott. Az agyagból készült orchideagolyók nagy segítségedre lehetnek abban, hogy a növény számára ideális mennyiségű vizet biztosíts, ha van rá lehetőséged, szerezz be ezekből és a boltban, ahol árulják, bátran kérj tanácsot a használatát illetően!

3) Fényből is megárt a sok

Az orchidea a fényigényes növények közé sorolható, a direkt napfényt azonban nem viseli jól. A legszerencsésebb, ha olyan helyen nevelkedik, ahol reggeli vagy délutáni napfény éri, de a tűző nappal nem kerül kapcsolatba. Az északi vagy nyugati fekvésű helyiségekben érzi magát a legjobban, és mindig jelzi, ha túl erős a fény, ami éri. A leveleken barnás-feketés pöttyök jelenhetnek meg, a gyökér túlzottan kiszáradhat, és az egész növény veszíthet a vitalitásából.

4) Nem szeret költözködni

Ahhoz, hogy az orchidea jól érezze magát nálad, nagyon sokat hozzátesz, ha elsőre megtalálod a számára ideális helyet. A függönnyel takart ablakhoz tartozó ablakpárkány jó választás lehet, akárcsak egy ablakhoz közeli íróasztal. Így elegendő szűrt fényt kaphat, anélkül, hogy direkt napsugárzásnak lenne kitéve. Ha tehát megtaláltad azt a pontot a lakásban vagy az irodában, ahol szépen cseperedik, lehetőleg ne változtass rajta, mert könnyen lehet, hogy a növény megsínyli.

5) Öntözd okosan az orchideát

Az orchidea eredeti lakhelyén párás és meleg trópusi környezetben él, ez az, amiben igazán elemében érzi magát. Érthető persze, hogy ezt egy lakótelepi lakásban nehéz neki megadni, megfelelő vízmennyiség biztosításával azonban ugyanúgy otthon érezheti magát. Locsolás helyett inkább állítsd pár percre kézmeleg vízbe a cserepet, amiben a virág növekszik, alaposan csepegtesd le és tedd vissza a kaspójába. Az orchidea fajtájától függ, hogy mennyi vizet igényel: van, amelyik beéri heti egyszeri szomjoltással, míg sok másiknak akár heti háromszor is szüksége lehet erre.

6) Óvd a gyökereit

Az orchidea életét kezdő virággondozóknál az esetek többségében az keseríti meg, hogy – merő jószándékkal – túlöntözik és hagyják, hogy álljon alatta a víz. Ez sajnos rövid idő alatt érezteti a negatív hatását és akár a növény halálához is vezethet. Fontos, hogy soha ne álljon alatta a víz, mert attól a gyökerek korhadni kezdenek, így a növény nem jut hozzá a szükséges mennyiségű tápanyaghoz és fonnyadni kezd. Ha ez bekövetkezik, nehéz visszafordítani a folyamatot, ezért jobb, ha a megelőzésre koncentrálsz.

Orchidea-tippek kezdőknek

7) Gondoskodj a párás levegőről

Az orchidea számára fontos magas páratartalmat biztosíthatod egyrészt a fent említett orchideagolyók használatával, illetve úgy is, hogy a virág kaspója mellé egy kis tálkába vizet teszel, és rendszeresen pótolod, ha kiürült. Erre leginkább ott lehet szükség, ahol száraz a lakás vagy az iroda levegője – központi fűtés esetén gyakran megesik. Nem csak a magas páratartalommal bírhatod virágzásra az orchideát, hanem azzal is, ha viszonylag egyenletes hőmérséklet veszi körül: érdemes ügyelni arra, hogy olyan helyiségbe kerüljön, ahol nincs túl hideg télen és nem szökik túl magasra a hőmérő higanyszála nyáron.

8) Vedd kezelésbe virágzás után

Sok orchideatulajdonos azt hiszi, hogy a virágzást követően a növény elhal, a látszat azonban akkor is csal, ha nem csak a szép szirmok, hanem a növény szára is megsárgul, majd elszárad. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha szépen visszavágod a növényt, meglátod, hamar új erőre kap és akár rövid időn belül újabb virágokat hozhat. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy kicsit minden orchideafajta más, ezért ha pontosan tudod, hogy a tied milyen, nézz utána, hogy milyen „testhezálló” módszerekkel járhatsz még inkább a kedvében.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?