A gyerekekzsúrokon terjedt legjobban a koronavírus

2021. július 17.
Bár egy hatalmas esküvő vagy egy zsúfolt szórakozóhely is tökéletes táptalaj a koronavírus terjedésének, mégis a gyerekek születésnapi zsúrja volt az igazi melegágya a fertőzés továbbadásának 2020-ban egy friss kutatás eredményei szerint.

A Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatói vizsgálták meg több mint 2,9 millió háztartás 2020 januárja és novembere közti adatait, és azt figyelték meg, hogy a Covid–19 megbetegedések száma mindig megugrott két héttel egy-egy családtag születésnapja után

gyerek-szuletesnap-covid-fertozes

Mivel korábban úgy gondolták (és még mindig nem sikerült teljesen kiirtani ezt a vélekedést az emberekből), hogy a koronavírus alacsonyabb kockázattal jár a gyerekeknél (kisebb esélyük van elkapni és továbbadni a fertőzést, nem okoz súlyos tüneteket náluk a vírus), így sokkal több járványgóc indult gyerekek születésnapi partijáról, mint felnőttekéről. 

A JAMA Internal Medicine című orvosi szaklapban publikált tanulmány eredményei szerint azokban a családokban, ahol születésnapi zsúrt tartottak, két héttel az ünneplés után 31 százalékkal nagyobb esély volt arra, hogy megbetegedjenek Covid–19-ben, mint azokban a családokban, ahol nem tartottak születésnapi bulikat. A kutatók nem kifejezetten a bulit tartó családokat figyelték, hanem azokat az embereket vizsgálták, akik egyáltalán részt vettek bárhol, bármikor a tavalyi évben egy gyerek születésnapi zsúrján. Az már nem is meglepő, hogy az elemzések szerint minél több gyerek volt a bulin, annál nagyobb volt az esélye a koronavírusos góc kialakulásának

A kutatóknak nem volt könnyű dolga az ilyen kis rendezvények elemzésével, sokkal könnyebb a nagy, nyilvános események megfigyelése és viszonyítása az aktuális esetszámokhoz és halálozásokhoz. K.J. Seung, a kutatás vezetője elmondta, hogy nagy szerepe volt a vizsgálatban a kontaktkutatást végző munkatársaknak, hiszen egy-egy ilyen gyerekzsúr esetén a résztvevők nem feltétlenül emlékeznek pontosan, kik vettek részt a bulin, vagy szégyellik, hogy a járvány idején elmentek egy csoportos eseményre. 

Dr. Ashish Jha, a Brown Egyetem Közegészségügyi Tanszékének vezetője szerint az az oka annak, hogy az otthonunkban tartott kis zsúrokon volt a legkönnyebb megfertőződni, mert az otthonunkban biztonságban érezzük magunkat, így óvatlanná válunk. „Fontos elem a fertőzés ilyen láncolatában, hogy az otthonunk a biztonságos hely, és amikor barátok és családtagok jönnek át, egyszerűen nem érezzük veszélyesnek, óvatlanná válunk” – mutatott rá Jha. 

Mivel a 12 év alatti gyerekek számára még nem elérhető a koronavírus elleni oltás, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gyerekzsúrok a delta variáns megjelenésével továbbra is kockázatos eseményt jelentenek, főleg, hogy az új vírusvariánsok már a gyerekeket is megbetegítik, ráadásul a legfrissebb kutatások szerint a Covid–19 hosszú távú maradványtünetei gyakoribbak és súlyosabbak lehetnek a kisebbeknél, mint a felnőttek esetében.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!