Nem most volt először kánikula: így hűsöltek a légkondi előtt

2021. július 22.
Kánikula és hőhullám már azelőtt is volt, hogy feltalálták volna a légkondicionálót, ráadásul találékonyságért sem kellett a szomszédba menniük a régebbi korok embereinek. Számos módszert bevethetünk közülük ma is, ha kiváltanánk a klímát.

A meleg, az izzadás és a kánikula frusztráló, különösen ha hetekig kell elviselnünk a kínzó hőséget. Ráadásul azt is jó, ha az eszünkbe véssük, hogy a légkondicionáló sem megoldás, legalábbis abban a formában biztosan nem, ahogy a háztartásokban használnánk. Ám nemcsak azért érdemes utána járnunk, hogyan hűsöltek a klíma feltalálása előtt, hogy hasznos praktikákat lessünk el a régi korok embereitől, hanem azért is, mert némelyik ötlet roppant szórakoztató.

1. Legyező szék

Itt van például a beépített legyezővel rendelkező hintaszék. Bár az ötlet adja magát, mégis az 1780-as évekig váratott magára a feltalálása, amikor egy philadelphiai hangszerkészítő, egy bizonyos John Cram benyújtotta a szabadalmát, és néhány igazán illusztris ügyfelet is szerzett általa. Rendelt például legyezős hintaszéket maga George Washington is. 

husoles-legkondicionalo-elott-kanikula

A hűsölésre vágyó emberek a lábukkal hozhatták mozgásba a fejük fölé szerelt legyezőt. Az elv nagyon hasonlított a lábbal hajtós varrógép működéséhez. A történelmi emlékiratok szerint Benjamin Franklinnek is volt egy ilyen hintaszéke, ám a tömegtermelés elmaradt. 

2. Alvás az ablakban

Nemcsak Washingtonnak, hanem más amerikai elnököknek is meggyűlt a baja a kánikulával. William Howard Taft például odáig ment, hogy a Fehér Ház tetején kialakított 1910-ben egy alvóhelyet.

husoles-legkondicionalo-elott-kanikula

Módszere pedig a 20. században népszerűvé is vált a nagyvárosokban, ahol az ablakokba illesztett, ketrecszerű alkalmatosságokban próbáltak aludni az emberek a fullasztó melegben, hátha jobban éri őket a hűvösebb levegő. A Popular Science című szaklap egyik 1916-os számában még egy gyerekekre szabott változatot is bemutattak.

3. Vászonárnyékolók

husoles-legkondicionalo-elott-kanikula

A régi házakról készült nyári fotókon szembetűnő, hogy szinte minden ablakon volt árnyékoló. Ez sem új találmány, már az ókorban is használták a napfény előli menedékként. A 19. században aztán megjelentek a változatos színek és formák, és a praktikus eszközből divatos lakberendezési eszköz vált.

4. Rönkház szélcsatornával

husoles-legkondicionalo-elott-kanikula

A természetben biztosan hűvösebb van nyáron, mint a nagyvárosban, a rönkházban pedig még kellemesebb lehet a klíma. A 19. századi telepesek az amerikai Appalache-hegységben ráadásul rájöttek, hogy ha úgy építik meg a faházat, hogy az építmény két része között hagynak egy szélcsatornát, a huzat még jobban felfrissíti a levegőt az épületben, kiviszi a meleget a konyhából, és remekül lehet pihenni az átjáróban.

5. Punkah a plafonon

A kézzel üzemeltethető, mennyezetre szerelt, nagy textilekből készült legyezőt a gyarmati Indiából hozták a viktoriánus otthonokba.

husoles-legkondicionalo-elott-kanikula

Indiában minden évben több ezer szegény idénymunkás feladata volt, hogy egész nap hajtsa a kereket, miközben az arisztokrácia a lágyan lengedező textilek alatt hűsölhetett. Amerika déli államaiban is meghonosodott a módszer, ahol a gyerekkorú rabszolgák feladata volt a legyezőt működtető kerék hajtása.

6. Igyunk írót

Szintén Indiából származik a frissítő, hűsítő ötlet: igyunk írót a forró napokon. Délkelet-Ázsiában ma is nagy népszerűségnek örvendenek a különböző fűszerezésű, íróból készült italok, melyek egyszerre savanykásak és édesek, így különösen jólesnek a nagy melegben.

7. Jégtartályos ventilátor

Drága, nagy és roppant drámai eszköz volt, így nem csoda, ha kezdetben színházakban használták a nézőtér hűtésére.

husoles-legkondicionalo-elott-kanikula

Az 1880-as években kísérletezték ki az elektromos ventilátort, mely a külső levegőt keverte be a helyiségekbe, mely jéggel töltött tartályon haladt keresztül eközben, így lehűlve érte a szórakozni vágyókat, például a New York-i Broadwayn. Az már csak hab volt a tortán, ha a berendezés még parfümmel átitatott szivaccsal is rendelkezett, így a levegő nemcsak kellemesen hűvös, de illatos is volt.

8. Nem stresszelni a melegen

Dr. Thomas Darlington, aki 1904 és 1910 között New York város tisztifőorvosa volt, azt javasolta, hogy ha azt szeretnénk, hogy ne legyen melegünk – és jót akarunk aludni éjszaka –, azon túl, hogy ne fogyasszunk alkoholt a hőségben, ne görcsöljünk a kötelességeinken, vegyük olyan könnyedén az életet, amennyire csak lehet, pihenjünk sokat, ne problémázzunk azon, hogyan hűsítsük magunkat. „Felesleges kapkodni és görcsölni, mert, ahogy mondani szokás, az időjárásnak úgysem parancsolhatunk, és az idegeskedés és stressz lehetetlenné teszi az alvást.”

Forrás: Mental Floss Fotó: Wikimedia, White House History

Olvass tovább!