5+1 tipp, hogy túléld a kánikulát

2021. július 13.
Az egyre forróbb nyári napokat egyre nehezebb átvészelni – Bernáth Melinda, a Smarta bloggere hat hasznos tippet hozott, hogy elviselhetőbb legyen a hőség!

Aki mostanra időzítette a nyári szabadságát, annak szerencséje van, hiszen van menekülési lehetőség –akár vízpartra, akár a hegyek közé. Aki pedig a munka frontján harcol, annak extra kitartás kell. Jöjjön most néhány tipp arra, hogy hogyan tudjuk egy kicsit javítani a közérzetünket a hőségben.

tippek-kanikula-hoseg-zuhany-pamut

1. Folyadékpótlás mindenek felett!

A melegben a legnagyobb gondot a kiszáradás okozhatja, amely a gyerekeket és az idősebbeket fokozottan veszélyezteti, mert ők kevésbé realizálják a szomjúságérzetet. Saját magadon kívül a környezetedre is gondolj! Fontos, hogy legyen mindig kéznél ivóvíz, és rendszeresen fogyaszd is! Ha nem bízol magadban, akkor tölts le egy applikációt, amely rendszeresen figyelmeztet arra, hogy igyál, és nyomon is követheted rajta a napi folyadékbeviteledet.

A legjobb, ha van egy trendi kulacsod, amelyet folyamatosan utántölthetsz. Ezen az applikáción azt is megnézheted, hogy menet közben hol vannak olyan helyek a városban, ahol ingyenesen ezt megteheted!

Érdemes ilyenkor (is) a vizet előnyben részesíteni a cukros üdítőkkel vagy az alkoholos italokkal szemben, amelyek igaz, hogy az adott pillanatban jólesnek, de az alapvető hidratálást nem biztosítják megfelelően. Ha valamilyen édesebb ízre vágytok, akkor érdemes könnyű, frissítő zöldséges-gyümölcsös smoothie-kat összedobni, és azt vinni magatokkal.

2 Könnyű ételeket az asztalra!

Ilyenkor sokszor probléma az étkezés is. Vagy nincs étvágyunk, és csak ezt-azt csipegetünk, ami általában szénhidrát, amely agyonvágja a kínkeservesen megszerzett nyári alakunkat pár hét alatt. A nehéz, fűszeres ételeket is jobb, ha hanyagoljuk, mert egy jó csípős ételtől alapból megizzadunk.

Érdemes ilyenkor salátákat fogyasztani – akár fehér húsokkal, halakkal, vagy grillezett zöldségekkel. És mindig jól jöhet egy adag dinnye is a hűtőben, vízalapú gyümölcsös fagyi a fagyasztóban!

3. Elő a pamutot!

A fokozott izzadás miatt lehetőleg pamutruházatot viseljünk, a divatos műszálas outfieket hagyjuk hűsölni a gardróbban! A pamut egyrészt jobban felszívja az izzadságot, másrészt a bőrünk is tud szellőzni, így kevésbé alakulnak ki kiütések. Ha kimegyünk, akkor óvjuk a fejünket is – főleg a gyerekekét! – kalappal, könnyű sapkával.

4. Tedd magad hidegre!

Talán az egyik legnagyobb probléma a melegben az alvás. Főleg az emeletes házakban nem ritka, hogy a lakás hőmérséklete is 30 fok körüli. Ez nem ideális arra, hogy a szervezet kipihenje magát. Ha nincs klíma a lakásba, és a kereszthuzatra is hiába várunk, akkor 1-2 aprósággal lehet ideig-óráig javítani a komfortérzetünkön.

Érdemes az ágyneműhuzat közül a 100% pamutot elővenni a fentebb említett okok miatt, és ha nem vagyunk túl szégyenlősek, akkor dobjunk le magunkról mindent az alváshoz. Ilyenkor takarónak is elegendő egy lepedő, amelyet berakhatunk a hűtőbe egy órára közvetlenül elalvás előtt – de tegyük bele valamibe, hogy ne vegye át a hűtőszagot! Kellemesebb egy hűvös ágyba bebújni, és ha szerencsénk van, álomba is merülünk, amire a lepedőnk újra visszamelegszik.

Ha tehetjük, akkor napközben is pihenjünk le – tudom, hogy egy munkahelyen ez kivitelezhetetlen, de ha szabin vagyunk, akkor tegyük meg! –, kerüljük a túlzott fizikai aktivitást, próbáljunk meg kicsit mediterrán módon élni.

5. Zuhanyozzunk gyakrabban!

Ilyenkor érdemes akár naponta 4-5 alkalommal is beállni egy éppen langyos zuhany alá, és hagyni, hogy egy kicsit a testünk lehűljön. Ha nem törülközünk meg teljesen, akkor még egy kis utóhűsítésben is lehet részünk.

Érdemes ezeket a zuhanyzásokat nem túl hosszúra nyújtani, egyrészt azért, hogy ne pazaroljuk fölöslegesen a vizet, másrészt, hogy indokolatlanul ne növeljük meg az otthonunk páratartamát, mert a párás meleg még inkább nyomasztó.

+1 költözz a szabadba!

Ha van erkélyed, tetőteraszod, kerted, anyukádnak van kertje, vagy a szomszédnak terasza, akkor elő a kreativitást, és irány aludni a szabadba!

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta) Fotó: Unsplash.com

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!