Ha idén (is) otthon nyaralsz, tedd stílusossá hozzá az erkélyt!

2021. július 24.
Az elmúlt időszak után az idei nyár legnagyobb kérdése valószínűleg az, hogy menjünk-e nyaralni, vagy inkább maradjunk biztonságban otthon. Akár elutazunk, akár otthon pihenünk, az erkélyünkre, teraszunkra érdemes mostantól másképp tekinteni: kis erőfeszítéssel nagyon komfortossá tehetjük, így akár bármelyik nyári este olyan lehet, mintha valami menő helyen lazulnánk.

Van egy kis erkélyed vagy teraszod? Szuper, ez lesz az új nappalid! Most végigvesszük, mi kell ahhoz, hogy minden adott legyen a nyáresti pihenéshez, vagy baráti beszélgetésekhez.

1. Vegyél egy kültéri szőnyeget!

A kültéri szőnyegek időjárásállók, könnyen tisztíthatók, és a legnagyobb előnyük, hogy boldogan járkálhatsz rajtuk mezítláb. Lakberendezési szempontból pedig nagyon jó alapot adnak egy térnek, és azonnal otthonossá teszik azt.

2. Ülőbútorok

Válassz kényelmes ülőbútorokat! A kültéri bútorok huzata szintén bírja a strapát, nem kell aggódnod. Alapvetően nem rajongok a szettekért, de ha elfér, akár kanapé + fotel kombinációt is választhatsz ugyanabból a modellből. De ha csak két kényelmes széket tudsz elhelyezni, már az is tökéletes!

3. Hova tesszük a limonádét és a fröccsöt?

Nagy kedvenceim az ülőbútorok mellé helyezett kis lerakóasztalok, ahova le tudjuk tenni az italunkat. De ha reálisan nézem a helyzetet, valószínűleg kevés teraszon fér el minden, amit csak szeretnénk, így itt hozok egy kompromisszumos javaslatot: vegyél egy kültéri puffot, rá egy tálcát, és kész is a kisasztalod. Ha pedig kicsit többen vagytok, a puff egy extra ülőhely lehet.

4. Esik az eső, tűz a nap

Úgy tűnik, idén ez a két verzió váltakozik: vagy negyven fok van, vagy szakad az eső. Mindkettőre jó megoldás, ha valamilyen módon befedjük a teraszt. Erre szuper lehet egy nagyobb átmérőjű napernyő is. Ráadásul egy kicsit intimebb hangulatot is ad a terasznak. A bevállalósabbak akár ősszel és tavasszal is teraszozhatnak, ha kültéri fűtést is beszereznek.

5. Miből milyet válasszak?

Itt is két szabály van, amit érdemes szem előtt tartani, csakúgy, mint amikor a belső tereket alakítjuk ki. Az első, hogy először a nagyobb darabokat válasszuk ki (pl. szőnyeg vagy ülőbútorok), és csak utána a kisebbeket (kisasztal, dekorációk). A második pedig az, hogy semlegesebb alapot alakítsunk ki, amihez tudunk valamilyen markánsabb színt választani.

7. Növények minden mennyiségben

Egyrészt nagyon jó hatással van ránk, ha növényekkel vesszük körül magunkat, másrészt egy-egy jól megválasztott, nagyobb kültéri növény tökéletes árnyékoló lehet, sőt, abban is segít, hogy kicsit intimebbé tegyük a teret azáltal, hogy gátoljuk a belátást.

8. Hangulatvilágítás

Nincs kiépített világítás a teraszodon? Semmi gond! Szerezz be pár lámpást, amibe gyertyát tehetsz (ha szúnyogriasztósat választasz, az extra előny), vagy vegyél napelemes lámpákat! Pont annyi fényt fognak ezek adni, ami ahhoz szükséges, hogy kipihend a nap fáradalmait egy jó könyvvel vagy baráti beszélgetéssel.

9. Textilek

Még nyáron is előfordulhat, hogy jólesik betakarózni, szóval nagyon praktikus, ha van kéznél (mondjuk a fotel támlájára vagy karfájára hajtva) egy puha takaró. A díszpárnák esztétikai jelentőségét gondolom nem kell nagyon magyaráznom. Ha bent a kanapén használjuk, a teraszon a székben miért ne tehetnénk? Ha pedig mindezekre épp nincs szükséged, tedd be egy nagy fonott kosárba.

10. Piknik a teraszon

Nyaraláskor az egyik leghangulatosabb dolog az, amikor a forró nap végén a szellős teraszon vacsorázhatunk. Miért ne ehetnénk otthon is a teraszon? Ha van elég tér a teraszon, a pihenős rész mellett kialakíthatunk egy étkezőset is. Válasszunk mindenképp könnyen tisztán tartható asztalt. Ha egymásba rakható vagy összecsukható székeket veszünk, könnyen elő tudjuk venni, vagy félre tudjuk tenni őket aszerint, hogy épp szükségünk van-e rájuk.

A kinti piknikhez nem is kell már más, csak egy jó nagy tálca, amire rá tudunk pakolni mindent, amire szükségünk lehet: poharakat, tányérokat, evőeszközt és egy kancsót. Válasszunk természetes anyagból készült textilszalvétát, ami könnyen feldobja majd a kinti terítékünket.

Ha még nagyobb hely is rendelkezésedre áll, érdemes egy kis kültéri konyhasarkot kialakítani, ahol elkészítheted a kedvenc nyári grillvacsorádat. Ami viszont biztosan nélkülözhetetlen, és tuti elfér: fűszernövények. Van jobb annál, mint a saját mentádat tenni a jéghideg koktélba vagy limonádéba?

Szerző: Ferenczy Petra lakberendező, Instagram: @dot_interior_design, Fotó: Unsplash, Pinterest

A szerző előző cikkét olvastad már?