A hosszú ujjú ruha nem feltétlenül véd az UV-sugárzástól

2021. július 30.
Az elmúlt években már megtanultuk a napsugárzás elleni hatékony védekezés alapjait, így azt is, hogy a fényvédő krémek mellett nagyon fontos a fizikai, ruházattal való védekezés is. Ám attól, hogy egy hosszú ujjú, lenge ruhába bújunk, még nem biztos, hogy megfelelően védjük a bőrünket a Nap káros hatásaival szemben.

„Ha hosszabb időt kell a napon töltenünk azokban az időszakokban, amikor az UV-sugárzás a legerősebb, különösen fontos az arc és a váll védelme a melanóma megelőzésében – mondta dr. Brian Gastman bőrgyógyász. – Mivel egyre melegebb a bolygónk, hajlamosak vagyunk egyre kevésbé fedni magunkat ruhával, amivel még inkább kitesszük a bőrünket a károsodásnak, és növeljük a bőrrák kialakulásának esélyét. Ugyanakkor a testet fedő ruházat sem feltétlenül segít, mivel a legtöbb ruhánk nem rendelkezik UV-elleni védelemmel.”

hosszu-ujj-ruha-napvedelem

Egyre több bőrrákos eset

Rohamos tempóval emelkedik a bőrrákos esetek száma a világban. Évről évre mintegy 2 százalékkal több beteget diagnosztizálnak melanómával. Ez összefüggésben lehet azzal is, hogy tovább élünk és növekszik az emberiség száma, ahogy az is hozzájárul, hogy egyre tudatosabbak az emberek és többen járnak éves anyajegyszűrésre. Ám a szolárium és a nap káros hatása szintén hatással van a romló adatokra. „A hőhullámok alatt tapasztalható extrém magas UV-sugárzás biztosan szélesíti a melanóma szempontjából kockázatos kategóriába tartozó emberek körét” – mondta a bőrgyógyász. 

A hosszú ujjú ruha sem megoldás

A bőr védelmében nagy szerepe van a ruháknak, ami nem a hosszú ujjú felsőket jelenti. Ahogy a fényvédő krémek esetén, a ruháknál is az UV-szűrő képesség a mércéje annak, mennyire képes egy ruhadarab megszűrni a káros sugarakat. A pamut és a lenvászon 5-ös UV-szűrő faktornak felel meg, ami azt jelenti, hogy a káros sugarak 95 százaléka áthatol rajtuk, bármilyen kényelmesek is a meleg időben ezek a ruhák. A poliészter 30-as faktorral rendelkezik. 

Ha olyan ruhát szeretnénk, ami egy egész napos kiránduláson hatékonyan védi testünket, célszerű technikai ruházatot választanunk, mely valóban blokkolja a rákot okozó UV-sugarakat. A szakemberek szerint az 50 faktoros UV-szűrővel ellátott ruhák azok, melyekkel tényleg megelőzhetjük a későbbi problémákat.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!