Lehet bőrrákunk egyetlen leégéstől?

2021. július 11.
Órákat töltünk a vízparton, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a naptej rendszeres újrakenéséről, amikor pedig szembesülünk a pirosló és érzékeny bőrrel, gyakran legyintünk, hogy egy leégéstől úgysem lesz bőrrákunk. De mit mondanak valójában a statisztikák? Mennyire veszélyes, ha egyszer-egyszer leégünk? A bőrgyógyászok szerint sokkal jobban, mint gondolnánk.

„Jelenleg úgy gondoljuk, hogy egyetlen durva, hólyagos gyermekkori leégés megkétszerezi a bőrrák kialakulásának esélyét a későbbi élet során” – mondta Jeffrey Fromowitz bőrgyógyász, az amerikai Bőrrák Alapítvány legfrissebb statisztikáit idézve. Fromowitz azt is megemlítette, hogy a kevésbé súlyos napégés, amikor hólyagok nem alakulnak ki, ugyanúgy kétszeresére növelheti a melanóma kialakulásának kockázatát, ami a bőrrák lehetséges fajtái közül a legsúlyosabb változat.

borrak-egyetlen-napeges

Mit tesz a bőrrel valójában a leégés?

Azt tudjuk, hogy a napégés nem jó érzés. Fáj, érzékeny és szúr. Hólyagok alakulhatnak ki, később hámlás. Ám kevesebben tudják, hogy mi történik a bőr sejtjeiben, amikor leégünk. A túl sok ultraibolya sugárzás okozza a fájdalmas tüneteket. A vörösség a test immunrendszerének válasza, természetes gyulladásos folyamat. A bőrsejtekbe több vér áramlik, hogy ezzel segítse a szervezet a károsodott bőr gyógyulását. 

Ha a sugárzás szó kissé ijesztően hangzik, nem véletlen. A bőrgyógyászok szerint azonban jobb félni, mint megijedni, és gondoskodni a megelőzésről és a napvédelemről, mert már egyetlen, nem túl súlyos leégés is növeli a bőrrák esélyét, így érdemes komolyan venni. 

Nem szabad félvállról venni a problémát

„Nem szabad a legcsekélyebb napégést sem normálisnak tekinteni – jelentette ki a bőrgyógyász. – Ha pedig a családunkban előfordult bőrrákos megbetegedés, még óvatosabbnak kell lennünk. A genetikának nagy szerepe van. A családtagoknak általában hasonló a bőrtípusa, így ha volt melanómás eset a felmenőinknél, közvetlen családtagjainknál, akkor nekünk is nagyobb esélyünk lehet a betegségre.”

Ha most azon gondolkozunk, vajon a múlt hétvégén, amikor picit rózsaszínesre pirult az arcunk vagy a vállunk, az belefér-e még, a szakembereknek rossz híre van: nem, még ez is túl kockázatos. „Még az enyhe rózsaszínes pír is okoz károkat a sejtek szintjén” – jelentette ki Fromowitz. 

A sötétebb tónusúak még nagyobb veszélyben vannak

A barnább bőrűek hajlamosak azt gondolni, hogy ők nincsenek akkora veszélyben, mert nem égnek le olyan könnyen. Emiatt könnyen elfeledkeznek a naptej használatáról és kevésbé óvatosak. „Sokan élnek abban a tévhitben, hogy bizonyos bőrtónussal vagy kevés anyajeggyel nincs akkora kockázata a napégés miatti bőrrák kialakulásának. Pedig fontos tudatosítanunk, hogy bárkinél kialakulhat bőrrák – jelentette ki a bőrgyógyász. – A barnább bőrtípusú embereknél ráadásul pont emiatt késik a diagnózis, nem fordulnak időben orvoshoz, mert nem gondolnak arra a lehetőségre, hogy bőrrákjuk lehet. Minél később derül ki azonban a betegség, annál rosszabb a prognózis.”

Mit kell tudnunk, ha volt már csúnya napégésünk?

Ha ezt a cikket olvasva enyhe pánik kerített hatalmába, mert egyszer (vagy kétszer) a balatoni táborban leégtünk, vagy időnként szeretünk kifeküdni a napra, fontos tudnunk, hogy mindig tehetünk azért, hogy egészségesebb legyen a bőrünk. Megváltoztatni nem tudjuk a múltat, ám még mindig ott van a korai felismerés lehetősége, ami döntő fontosságú egy olyan betegség esetében, mint a melanóma. 

„Nagyon fontos az éves rendszeres szűrővizsgálat a felnőttkor elérése után – mondta a bőrgyógyász. – Ha pedig van a családi kórtörténetben bőrrákos eset, vannak gyanús anyajegyek, foltok vagy súlyos leégést szenvedtünk korábban, korábban is célszerű már felkeresni a bőrgyógyászt.”

Emellett nagyon fontos az önvizsgálat, figyelni a változásokat a már meglévő anyajegyeinken: minden atipikus jel, méretváltozás, aszimmetria, szabálytalan határvonal vagy színváltozás gyanús.

Legfontosabb a megelőzés

Bár elméletben valószínűleg mindenki tudja, mégis valahogy gyakran elfelejtjük, milyen óvintézkedéseket kell tennünk a bőrünk védelmében. Használjunk magas faktorú naptejet, öltözzünk úgy, hogy a ruházat is védje a bőrünket, és ne feledkezzünk meg a szem védelméről sem. Ráadásul azt is vegyük figyelembe, hogy nem csak akkor van UV-sugárzás, ha tűz a Nap

„Bár télen nem okoznak leégést az UV-sugarak, ám akkor is jelen vannak. Az ultraibolya sugárzás okozza az apró, finom ráncokat, a pigmentfoltokat, és egész évben éri az embert. Még a felhőkön keresztül is.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images