Kemikáliák örökkön örökké: soha le nem bomló vegyszerek a sminkben

2021. július 01.
Perfluor-alkil vegyi anyagok. PFAS. Valószínűleg nem ezek a szavak jutnak eszünkbe, amikor a sminktermékekre gondolunk. Pedig egy friss kutatás szerint ezek a sosem bomló vegyi anyagok (forever chemicals) ott vannak a rúzsban, szempillaspirálban és alapozóban is nagyon gyakran.

Egy friss kutatásban 231 kozmetikai termék mintáját vizsgálták meg Kanadában és az Amerikai Egyesül Államokban, vajon mennyi soha le nem bomló vegyületet tartalmaznak. A kutatók eredményeiket az Environmental Science & Technlogy című szaklapban publikálták: a 231 vizsgált sminktermék több mint felében jelen volt a szerves fluor, ami arra utal, hogy PFAS-t tartalmaz az adott minta. Ezek között volt rúzs, szemceruza, szempillaspirál, alapozó, korrektor, ajakbalzsam, pirosító és körömlakk is más egyéb mellett.

PFAS-sel kenjük az arcunkat és sminkelünk?!

A szempillaspirál tartalmaz leggyakrabban soha le nem bomló PFAS vegyületeket a sminktermékek közül

A szempillaspirál tartalmaz leggyakrabban soha le nem bomló PFAS vegyületeket a sminktermékek közül

A legnagyobb arányban a vízálló szempillaspirálban találtak nagy koncentrációban fluort (a tesztelt márkák 82 százalékánál), az alapozókban (63 százalék) és a folyékony rúzsban (62 százalék). 

A PFAS vegyületek, vagy per- és polifluoralkilek közé tartozik körülbelül kilencezer olyan összetevő, melyet az ételcsomagolásokban, ruhagyártásban és a huzatok víz- és foltállóvá tételére használnak. Gyakran nevezik soha nem lebomló kemikáliának (forever chemicals) ezeket a kémiai anyagokat, mivel egyszerűen nem bomlanak le a természetben, több ezer év alatt sem.

Ehelyett felhalmozódnak bennünk, majd egy bizonyos ponton túl betegségeket okoznak. Számos ráktípus, születési rendellenességek, májbetegségek, pajzsmirigyproblémák, immungyengeség, hormonzavarok és még egy sor egészségügyi probléma írható ezen kémiai anyagok számlájára.

„Meglepett minket, hogy ilyen sok termék tartalmazta ezeket a veszélyes soha le nem bomló vegyületeket – mondta Tom Bruton, a Green Science Policy Institute kutatója, a tanulmány egyik szerzője. – Ez az első olyan tanulmány, amely kifejezetten a kozmetikumokban vizsgálta a fluor vagy PFAS mennyiségét, így nem tudtuk, mire számítsunk. Nem ezt vártuk, hiszen ezek mind olyan termékek, melyeket emberek milliói használnak a bőrükön nap mint nap, így a potenciális veszély nagyon magas.”

A tanulmány szerzői egy tucat márka termékeit vizsgálták, köztük a L’Oréal, Ulta, Mac, Cover Girl, Clinique, Maybelline, Smashbox, Nars, Estée Lauder és más márkák sminktermékeit. Ugyanakkor a kutatók azt nem hozták nyilvánosságra, mely márkák termékeiben találták a mérgező vegyületeket, mivel nem akarnak egyetlen céget sem megbélyegezni.

Ezért olyan veszélyesek a soha le nem bomló vegyületek

Ezek a sosem bomló vegyületek nagyon könnyen mozognak a környezet és az ember között, felszívódhatnak bőrön, a könnycsatornán keresztül vagy az emésztőrendszeren át. A kutatók szerint például a rúzs által akaratlanul is lenyelünk több mint fél kilogramm ilyen vegyületet életünk során. 

„A vállalatok gyakran nem tüntetik fel a címkén a PFAS vegyületeket, így szinte lehetetlen elkerülni ezeket. A szabályozó testületek gyakran engedélyezik, hogy üzleti titokként kezeljék ezek jelenlétét” – mondta Bruton. A tanulmány szerzői azt figyelték meg, hogy a fluor gyakran olyan termékekben volt jelen, melyeket a hosszan tartó, vízálló vagy tartós jelzőkkel hirdettek.

„Nem tudjuk, hogy tudatos-e a PFAS vegyületek használata a kozmetikumokban, vagy csupán azt kérik a gyártótól, hogy legyen sűrűbb, tartósabb, jobb állagú a termék, és nem figyelnek arra, milyen vegyületek hozzáadásával érik ezt el – mondta a kutató.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a termékek felében egyáltalán nem találtak fluort, ami azt jelenti, hogy nagyon is lehet kozmetikumokat gyártani a soha le nem bomló vegyszerek nélkül is. – Ezért fontos, hogy szabályozzák ezt a területet és sokkal erősebb figyelem irányuljon a kozmetikumokra, még jobban elkerüljék a vegyszerek használatát” – tette hozzá Bruton.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash