Ezeket együk az egészséges fogakért

2019. október 27.
A rendszeres fogmosás és fogselymezés elengedhetetlen a fogak egészségéért. Ám bizonyos ételek fogyasztásával is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb időt kelljen a fogorvosi székben töltenünk.

Egyre több vizsgálati eredmény utal arra, hogy bizonyos ételek jót tesznek a fogaink egészségének. “A funkcionális ételek között találhatunk olyat, ami a szívünk számára jótékony hatású, míg mások a fogakat teszik egészségesebbé” – mondta Dr. Christine D. Wu kutató, az Illinois Egyetem gyermek fogorvosa. Mit javasolnak a kutatók, mely ételeket és italokat fogyasszuk minél gyakrabban, hogy a mosolyunk ragyogó maradjon?

Tea
A zöld és a fekete teában egyaránt megtalálható polifenolok lassítják a fogszuvasodást és fogínybetegségeket okozó baktériumok romboló tevékenységét. Az Illinois Egyetem kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy azok, akiknek a szájában naponta tízszer legalább egy percig fekete tea volt, kevesebb plakk képződött a fogaikon, mint azoknak, akik szájvízzel öblögettek. Ráadásul a már meglévő plakkok vastagsága és mérete is csökkent.


A tea megakadályozta, hogy bizonyos baktériumok együtt fejtsék ki kártékony hatásukat. A tudósok egy korábbi kutatásából az is kiderült, hogy a fekete tea hatékonyan veszi fel a harcot a szájszag ellen is. “A polifenolok csökkentik a baktériumok mozgásterét, így kevesebb olyan toxint tudnak termelni, mely a rossz szájszagot okozza” – magyarázta Dr. Wu.

Sajt
A General Dentistry fogorvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknak a 12 és 15 év közöttieknek, akik cheddar sajtot fogyasztanak, kevésbé savas kémhatású a nyáluk, mint azoknak, akik a tejtermékek közül a cukormentes joghurtot vagy a tejet részesítik inkább előnyben. A fogorvos-kutató szerint a sajt semlegesíti a lepedéket is okozó savakat a szájban. “A sajt fokozza a nyálképződést is. A nyál, mint egy folyó, kimossa a savas kémhatást okozó baktériumokat a szájból” – tette hozzá.

Mazsola
A természetesen édes mazsola nem tartalmaz finomított cukrot vagy édesítőszert. “A cukor a rossz baktériumok oldalán áll: segít megtapadni a kórokozóknak a fog felszínén és plakkokat képezni rajta” – mondta Dr. Wu. A mazsola olyan növényi vegyületeket tartalmaz, melyek megölik fogszuvasodást okozó baktériumokat, emellett az aszalt gyümölcs olyan összetevőkben is gazdag, melyek a fogágybetegségek ellen nyújtanak védő hatást.

Roppanós ételek
Keményen kell rágni, míg le tudjuk nyelni az olyan ételeket, mint például a sárgarépa, az alma vagy az uborka. Ám ez korántsem hiábavaló. A zöldségek rágása ugyanis mechanikus fogtisztítóként is funkcionál a fogorvos szerint. A baktériumok nem tudnak megtapadni a fogon és a száj belsejében, miközben a kemény zöldségeket rágcsáljuk.


Sok kalcium
A kalciumban gazdag ételek, mint például a sajt, mandula vagy leveles zöldségek, valamint a sok foszfátot tartalmazó élelmiszerek, így a hús, tojás és a hal erősebbé és egészségesebbé teszik a fogat. “A kalcium és a foszfát kitöltik és helyrehozzák a fogzománcon keletkező apró repedéseket és sérüléseket, melyeket a savas ételek és üdítők okoznak” – emelte ki a fogorvos. A kalcium ráadásul szükséges az egészséges csontokhoz, így például az ép állkapocshoz is.

Cukormentes rágógumi
Ha nem tudunk fogat mosni étkezés után, jó szolgálatot tehet egy cukormentes rágógumi. A rágózás fokozza a nyálképződést, ami segít megtisztítani a száj belsejét és a fogak felszínét a baktériumoktól. “A kulcsszó a cukormentes” – hangsúlyozta Dr. Wu. A cukor ugyanis a fogszuvasodást okozó baktériumok melegágya, így pont ellentétes hatást érünk el, ha nem a cukormentes rágót választjuk.

Áfonya
A teához hasonlóan az áfonya is polifenolokat tartalmaz, így hatékonyan csökkenti a plakkok képződését és segít megelőzni a fogszuvasodást. Válasszuk a nyers gyümölcsöt, mivel a különböző áfonyás készítmények cukrot tartalmazhatnak, ellensúlyozva a gyümölcs savanykás ízét.

Forrás: Live Science
Fotó: Getty Images, Unsplash