Szebben szeretnél írni? Ezek a gyakorlatok segíthetnek!

2021. augusztus 09.
Sosem késő, adhatunk magunknak még egy esélyt arra, hogy megtanuljunk szebben írni. Például az alábbi módszerekkel.

Az internet a barátunk 

Ha körbenézünk az interneten, rengeteg olyan forrást találhatunk, melyek a kézírást tanítják. A berlini dizájner és illusztrátor, Martina Flor például online kurzusokat is tart és könyve is jelent meg a szép írásról, ezek például jó kiindulási alapot adhatnak. “Sokkal többet tudunk a betűk formálásáról, mint gondolnánk, hiszen a betűk folyamatosan körülvesznek minket: az utcán, a könyvekben, újságokban, sőt, még a telefonunkon is szembe jönnek írott szövegek” – mondta Flor. 

A YouTube-on is találhatunk tippeket és leírásokat, melyeket akár ingyen is kipróbálhatunk. Ezekből megtanulhatjuk a különböző írásstílusok közötti alapvető különbségeket és technikákat, melyekkel mi is megtanulhatjuk ezek írását, fejlesztve ezáltal a saját kalligráfiánkat. 

iras-javitas-trukk

A kézírás kicsit olyan mint a jóga: a videókon úgy látjuk, hogy az instruktor játszi könnyedséggel alakítja jelen esetben a betűket, mintegy gyerekjátéknak tűnhet az egész. Ne bosszankodjunk azonban, ha nekünk elsőre nem lesz olyan lendületes és tökéletes az eredmény, hosszú gyakorlás áll a könnyedség mögött. 

Megfelelő toll kell a szép íráshoz

Sokunk számára az egyik legcsábítóbb dolog a kézírás fejlesztésében az, hogy rengeteg csodálatos új eszközt szerezhet be. Ám nem szabad ezt sem túlzásba vinni. “Bármi lehet íróeszköz” – mutatott rá Flor, aki azt javasolta, hogy a kezdők ecsetfilccel próbálkozzanak, miután ceruzával vázolták az írás csapását.

https://www.youtube.com/watch?v=TiKriqPPQVY

Az ecsetfilc azért lehet hasznos, mert változtathatjuk vele a vonalak vastagságát, ugyanakkor rugalmas a vége, de jobban irányítható mint egy ecset, így könnyebben begyakorolhatjuk vele az elegáns betűalakítást.

Ugyanez érvényes a papírra is

A vázlatfüzetek tökéletesek kezdőknek, ezek elég vastagok, nem tapadnak, de nem is csúszósak ahhoz, hogy vonalról vonalra gyakorolhassuk a betűk kapcsolását. Amikor már biztosak a mozdulataink, áttérhetünk a levélpapírokra és fényes felületű ívekre. 

Ne gondoljuk, hogy reménytelenek vagyunk

Ahogy egyre több leckét megnézünk, elmélyedünk az illusztrátorok munkáiban, eljöhet az a pont, amikor úgy érezzük, egyszerűen reménytelen, hogy megtanuljunk szépen írni. Ne essünk kétségbe, és emlékeztessük magunkat arra, miért kezdtünk bele. Keressük meg azt a pontot, amit a legjobban élvezünk az írás gyakorlásában, és erre koncentráljunk, hogy kikerüljünk az alkotói válságból.

Ragadjunk meg minden alkalmat a gyakorlásra

Küldjünk képeslapot a nyaralásról, üdvözlőlapot születésnapokra vagy csak egyszerűen kezdjünk naplóírásba. “Azt szeretem a legjobban a kézírásban, hogy a forma hozzátesz a jelentéshez, mélyebbé teszi a kommunikációt, segít átadni az érzéseket és érzelmeket” – mondta Flor. “A forma része a tartalomnak. Többet elmondhatunk egy betűformával, mint ezer szóval, megváltoztathatjuk a jelentést.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!