Így csinálj otthon vegán tejszínhabot – Imádni fogod!

2021. július 21.
A vegán tejszínhab nagyon is hasonlít az „igazira”, sőt sokak szerint még túl is szárnyalja azt. Kipróbálod?

A vegán tejszínhab elkészítésének lényege, hogy állati eredetű hozzávalók nélkül készül. Szerencsére több alternatíva közül is választhatunk, ha szeretnénk kipróbálni a növényi tejszínhabot – bár a recept nagyon egyszerű, nem abból áll, hogy fogj egy doboz növényi tejszínt, és verd kemény habbá. A vegánok és a tejallergiában érintettek nagy örömére itt van, mi hogy csináljuk!

Így készíts otthon vegán tejszínhabot

A tejszínhab a legtöbb édességhez tökéletesen passzol, de egy szimpla kávét is feldobhatunk vele. Laktózintolerancia esetén, ha tejmentes diétába kezdtünk, vagy vegán életmódot követünk, hiányozhat a mindennapokból. Szerencsére léteznek olyan növényi hozzávalókból készült alternatívák, amelyek kitöltik ezt az űrt: a kókuszolaj és a kókusztej is tökéletesen alkalmas arra, hogy tejszínhab készüljön belőle, aminek remek az állaga, és az íze is olyan klassz, hogy megállja a helyét bárhol, ahol eredetileg normál tejszínhabot használtunk volna. Akármelyiket is választjuk, szükség esetén adhatunk hozzá porcukrot, de alapvetően mindkettő édeskés, úgyhogy ez akár el is maradhat.

Vegán tejszínhab kókuszolajból

Ha a kókuszolaj mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy hidegen sajtolt, bio változatot használjunk, és kerüljük el a hidrogénezett kókuszolajat. Ahhoz, hogy a végeredménnyel elégedettek legyünk, fontos, hogy megszilárdult kókuszolajat használjunk – ehhez érdemes pár órára hűtőbe tenni az alapanyagot, a kókuszolaj ugyanis 15 °C körül kezd megszilárdulni. Ha elérte a megfelelő állagot – akkor jó, ha a vajhoz hasonlít –, tegyük tálba, és robotgéppel habosítsuk fel. Ez a folyamat nem annyira gyorsan megy végbe, mint az állati tejszín esetében, akár 10 percre is szükség lehet.

Így készíts otthon vegán tejszínhabot

Vegán tejszínhab kókusztejből

Vegán tejszínhabot a rendkívül sokoldalúan felhasználható kókusztejből is készíthetünk, a siker egyik alappillére itt is az, hogy jól be kell hűteni felhasználás előtt (a hűtőben 12, a mélyhűtőben 3 órára is szükség lehet). Amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet, nyissuk ki a dobozát, és kanalazzuk ki a kókusztej tetején található sűrű, krémes réteget. Tegyük egy magasabb falú tálba, és robotgéppel verjük addig, míg el nem érjük a kívánt állagot.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?