Hideg, mentás meggyleves 10 perc alatt

2021. július 22.
A meggyszezon nem tart sokáig, így érdemes minél jobban kiélvezni, hiszen a meggy legalább olyan egészséges, mint amennyire finom. Ráadásul remekül illenek hozzá a különböző zöldfűszerek és a csoki.

Nyáron sokkal könnyebb gyors, finom, és főzés nélküli leveseket tenni az asztalra, hiszen a piacok roskadásig vannak szezongyümölcsökkel, amiből válogathatunk. Ha pedig meg akarjuk hosszabbítani a szezont, akkor ilyenkor érdemes minél több termelői gyümölcsöt bepakolni a fagyasztóba, hogy legyen mihez nyúlni. A meggyszezon nem tart sokáig, de ezzel a módszerrel meghosszabbítható. Így bármikor tudjuk élvezni a hűsítő meggyleves frissítően fanyar ízét. Például a főzés nélküli, joghurtos-mentás meggylevesét.

Alapvetően felesleges a zamatos gyümölcsöket hőkezelni. Nemcsak a friss, természetes zamatukat veszítik el, de a vitamintartalmuk is csökken a főzés során. Ráadásul, ha nyáron a főzés nélküli gyümölcslevesek mellett tesszük le a voksunkat, még a konyhát sem melegítjük fel.

joghurt-meggyleves-menta-csoki

De ha ez mind nem lenne elég érv a főzés elhagyása mellett, akkor gondoljunk arra, hogy így a leves azonnal, hidegen tálalható, nem kell megvárni, hogy kihűljön. Ha a gyermekünk délben találja ki, hogy hideg meggylevest szeretne ebédre, akkor nem kell azon gondolkodni, hogy fél óra alatt hogyan főzzük meg, és hűtsük le, hiszen azonnal hideg. Mindössze egy turmixra lesz szükségünk, ebbe kerül minden alapanyag.

Meggyleves fagyasztott meggyből

A meggyet csak szeretni lehet – minden évszakban. Nyáron frissen magában, fagyinak, levesnek, mártásnak, télen pedig a meggybefőtt az egyik leggyorsabban fogyó csemege. A fagyasztóba eltett magozott meggy is ilyenkor értékelődik fel igazán. A friss meggyleves pedig a magozás utáni jutalomként is megállja a helyét.

Szezonon kívül nyugodtan használjunk fagyasztott meggyet ehhez a recepthez is. Arra figyeljünk ilyenkor, hogy elkészítés előtt legalább egy órával vegyük ki a fagyasztóból, hogy kiolvadjon.

Joghurtos meggyleves mentával és csokival

Attól függően, hogy milyen diétát folytatunk, ennek a főzés nélküli meggylevesnek az is az előnye, hogy akár vegán módon is el tudjuk készíteni.

A meggy esetében vagy görög joghurtot használjunk, vagy a vegán meggyleves készítéséhez mandulakrémet. Mivel a mandulának és a meggynek enyhe kesernyés íze van, fantasztikusan összhangba kerülnek a turmixban. Ezt a menta frissessége és a méz (vagy agávészirup) természetes édessége ellensúlyozza, hogy a csokidekoráció már tényleg csak a dekadencia csúcsa legyen.

joghurt-meggyleves-menta-csoki

Spenót a meggylevesben?!

Az ízek összhangja mellett arra is érdemes figyelnünk, hogy minél több értékes tápanyagot, vitamint és nyomelemet vigyünk be étkezéssel. A meggy alapvetően nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Azonban ha szeretnénk extrán egészségesre felturbózni, akkor egy marék spenótot adhatunk hozzá.

Nem kell aggódni, mert sem a meggyleves színén nem látszik majd, sem az ízén nem érződik a spenót. Ezzel a módszerrel akár a saját, vagy a gyermekünk étrendjébe tudunk egy kis plusz zöld levelet csempészni. Ha valaki olyan szemfüles, hogy véletlenül mégis észrevesz zöld darabokat a levesben, nyugodtan fogjuk a mentára.

Így készítsük a joghurtos meggylevest mentával és csokival

Hozzávalók (3 adagra)

  • 500 g friss/fagyasztott, magozott meggy
  • 2,5 dl görög joghurt
  • 8–10 db friss menta levél
  • 1 evőkanál méz
  • 1 marék bébispenót
  • Meggy, csokidarabok, puffasztott quinoa a tálaláshoz

Elkészítése:

Tegyük a turmixba a meggyet, adjunk hozzá egy marék spenótot, mentaleveleket, görög joghurtot és mézet, hogy kicsit édesebb legyen, és alaposan turmixoljuk össze.

Tálaljuk friss meggyel, aprított csokival és puffasztott quinoával. A meggyhez jól illik ízében az étcsoki, színében pedig a ruby csoki.

Szöveg: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!