5 módszer, amivel kevésbé lesz fájdalmas az ágyneműcsere

2021. augusztus 21.
Vannak, akik kifejezetten szeretik áthúzni az ágyneműt, de a többség valószínűleg addig halogatja, amíg csak lehet. Ez a cikk nekik segíthet, hogy a művelet kevésbé macerás, hatékonyabb és talán élvezhetőbb legyen.

A friss, ropogós ágynemű az egyik legjobb dolog az életben. Ám maga az ágyneműcsere folyamata az egyik legutáltabb házimunka. Bár arra nincs racionális magyarázat, miért gyűlölik sokkal jobban a huzatok gombolgatását, mint például a mosogatást, vannak viszont olyan tippek és trükkök, amikkel élvezhetőbbé és kevésbbé fájdalmassá tehető az ágynemű áthúzása. 

5-modszer-agynemu-csere

Váltsunk gumisra

Az ágyneműcsere egyik legutálatosabb pillanata, amikor a lepedő széleit be kell tűrni alaposan az ágykeret és a matrac közé, hogy ne csúszkáljon akkor sem, ha forgolódunk az ágyban. Ezt egy csapásra megoldhatjuk, ha gumis lepedőre váltunk. Ilyenkor egyetlen mozdulattal ráilleszthető az ágyra a lepedőnk, nincs több beszorult és lehorzsolt ujj és küzdelem a felesleges lepedőszéllel.

Alkalmazzuk a híres burrito módszert

Az utolsó pontot olvasva látjuk majd, miért van eggyel több okunk arra, hogy a burrito vagy kaliforniai tekercs módszert alkalmazva csökkentsük a huzatolás okozta frusztrációt. A paplanhuzatot kifordítva fektessük az ágyra, legyen teljesen sima. Az ágy szabad végén legyen a nyitott fele a huzatnak. Ezután fektessük rá a paplant úgy, hogy a sarkok pontosan a huzat sarkánál legyenek.

Tekerjük fel a huzatot és a takarót együtt a fejtől indítva. Amikor elérünk az ágy végéig, ahol a huzat nyitott fele is van, fogjuk meg a huzat sarkát, és húzzuk a paplanra mindkét oldalon, majd forgassuk ki a burritónkat, mely ezután szinte magától kicsavarodik, és már kész is a felhúzott takaró. 

Bábozzunk a párnákkal

Nem szó szerinti bábozásról van szó ugyan, de ha a huzatra egyfajta kesztyűbábként gondolunk, könnyebben ráhúzhatjuk a párnára. Ehhez fordítsuk ki a huzatot, majd a távolabbi sarkakat vegyük kézbe (ez olyan, mintha báboznánk vele). Fogjuk meg a párna két sarkát a kezünkben lévő huzattal együtt, majd rázzuk bele a huzatba. Ez a módszer könnyebb, mint amikor a folyamatosan elforduló párnát akarnánk beletömködni a szorosan illeszkedő huzatba. 

Ez a módszer egyébként működik a takaróval is, és azt is fontos megjegyezni, hogy a kétszemélyes, nagy paplanokkal könnyebb, ha a földön végezzük el a műveletet. 

Hívjunk segítséget

Ne egyedül húzzuk át a ház összes ágyneműjét. Ha van párunk, gyerekünk, lakótársunk, vegyünk be mindenkit az ágyneműcsere-akcióba. Egy lepedőt például sokkal könnyebb úgy a helyére illeszteni, ha ketten fogják a két végét, és egyszerre húzzák a matracra. Ugyanez érvényes a takaróra is: nagy segítség, ha van, aki a kezünkbe adja a paplancsücsköt, majd legördíti a huzatot. A gombolgatásról már nem is beszélve.

Ami lejött, azt tegyük vissza

Az ágyneműkkel a másik nagy probléma, hogy mosás és szárítás után össze kell hajtogatni, sőt, az elszántabbak szerint még ki is kell vasalni, mielőtt beraknánk a szekrénybe. Ezt elkerülhetjük, ha ugyanazt a huzatot tesszük vissza az ágyneműre, amit levettünk, így rengeteg időt és energiát megspórolhatunk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!