7 dolog, amiből valószínűleg mindenkinek túl sok van otthon

2020. november 04.
Valóban szükségünk van húsz pólóra, egy tucat törölközőre és három teáskannára? Hajlamosak vagyunk felhalmozni bizonyos dolgokból, amelyekről úgy gondoljuk, hogy nem árt, ha van tartalékunk. A listánk segítségével ellenőrizhetjük, miből van otthon több a kelleténél.

Nem árt persze, ha van otthon tartalék az ágyneműből, tányérból vagy éppen állítható erősségű zuhanyfejből, ha hirtelen tönkre menne valami, vagy felbukkanna egy váratlan vendég. Ám az sem jó, ha átesünk a ló túloldalára, és csak azért halmozunk fel bizonyos ruhadarabokból vagy edényekből több tucatot, mert volt egy kedvencünk. Egy idő után elviselhetetlenné válik a zsúfoltság otthonunkban. Nem árt számba venni a felhalmozott dolgokat, és megszabadulni legalább a tartalékok felétől, hogy ne váljon óhatatlanul raktár a lakásból.

felhalmozas-rendrakas-lomtalanitas-otthon

1. Ágyneműk
Hacsak nincsenek kisgyerekeink, akiknél még előfordulnak éjszakai balesetek, és gyakrabban kell cserélnünk az ágyneműt, valójában nincs szükség két-három szettnél többre fejenként. Koncentráljunk inkább a minőségre a mennyiség helyett. Adományozzuk el a régi, elnyűtt darabokat állatmenhelyeknek, vagy készítsünk belőle porrongyokat, konyharuhát.

2. Poharak és csészék

Borospohár, üdítős pohár, koktélos pohár, vizespohár, kisbögre, nagybögre. Tényleg szükség van ennyifélére? A borszakértők valószínűleg nem értenek egyet, ám ha nem vagyunk azok, érdemes átgondolnunk, melyek azok, amiket nap mint nap használunk, és hány darab kell ahhoz, hogy mindig legyen tiszta poharunk.

3. Ételtároló műanyag dobozok

A maradékot nem szabad kidobni, ám valószínűleg nincs szükségünk minden egyes műanyag dobozra, ami évek óta porosodik egy szekrény mélyén. Válogassuk át a dobozainkat, és kíméletlenül dobjuk az újrahasznosítós szemetesbe, amelyiknek nincs meg a teteje vagy éppen azt a tetőt, amelynek az alja hiányzik. Az ételek tárolására egyébként is az üveg- vagy kerámiaedény a legoptimálisabb, hiszen ezekben melegíteni is tudjuk a maradékot.

Olvastad már?

4. Törölközők

Az ágyneműkhöz hasonlóan a törölközőkből sincs szükségünk olyan sokra, hacsak nem üzemeltetünk szállodát. Számoljuk ki: hajmosáshoz, fürdéshez, arctörlésre és kéztörléshez van szükségünk törölközőre. Ha minden családtagnál két váltással számolunk, máris megkapjuk az optimális mennyiséget.

5. Könyvek

Bár eretnekségnek hangzik, hiszen könyvet nem dobunk ki, ám valóban szükség van minden egyes strandolvasmány megtartására, amit valaha a kezünkbe vettünk, és többször valószínűleg nem olvassuk el? Válogassuk át a gyűjteményünket, adományozzuk el, amire nincs szükségünk, és ha valóban helyszűkében vagyunk, váltsunk inkább e-könyvekre, így rengeteg tárolófelületet megspórolhatunk.

6. Vázák

Ha valaha kaptunk virágot, minden valószínűség szerint van otthon vázánk is. Arra is nagy az esély, hogy a szekrények tetején több is porosodik belőlük, mint amennyit használunk. Válasszuk ki azt a kettőt-hármat, lehetőleg különböző méretűeket, hogy minden típusú csokorhoz legyen egy megfelelő, a többit pedig hasznosítsuk újra tárolóként, vagy ajándékozzuk el, hogy ne foglalják a helyet.

7. Vállfák

Fa, műanyag, drót, gyerek és felnőtt méretű is bizonyára lóg a szekrényünkben, vagy esetleg már bezacskózva vár sorsa jobbra fordulására a tárolónk mélyén. Gyűjtsünk erőt, és válogassuk át az akasztós ruhákat, egységesítsük a vállfákat, így varázsütésre sokkal hatékonyabbá válik a helykihasználás a gardróbunkban, és több ruha fér el, mint korábban.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash