A belga orvosok múzeumlátogatást írnak fel a Covid-stresszre

2021. szeptember 11.
A koronavírus-járvány miatti kiégés és krónikus stressz tüneteinek enyhítésére alternatív módszerekhez folyamodnak brüsszeli orvosok.

Mostantól receptre is felírhatnak múzeumlátogatást brüsszeli orvosok pácienseiknek egy három hónapos kísérletben, hogy ezzel enyhítsék a koronavírus-járvány mentális hatásait. A Belgium egyik legnagyobb egészségügyi intézményében, a Brugmann Kórházban krónikus stressz miatt kezelt betegeknek ingyenes belépőt ajánlanak a város öt különböző tematikájú múzeumába, divattól a kortárs művészetig egy tudományos vizsgálat keretében.

A kutatók arra kíváncsiak, hogy az ilyen élmények milyen hatással vannak a kiégés és a stressz különböző formáira, segítenek-e a tünetek mérséklésében. 

brusszel-muzeum-koronavirus-stressz

Delphine Houba, Brüsszel kulturális megbízottja úgy nyilatkozott, hogy a kanadai Quebec adta az ötletet, ahol már a tavalyi évben is is 50 múzeumot írhattak fel receptre az orvosok betegeiknek. „A koronavírus-válság felerősítette a stressz, kiégés és más mentális betegségek tüneteit, így egy ilyen projekt kiemelten fontossá vált” – mondta Houba. 

Többek között olyan múzeumokba kaphatnak receptet a Brugmann Kórház betegei, mint a Grand Place, a Divat- és Csipkemúzeum a Rue de la Violette-en vagy a Varrónők Múzeuma a Midi vasútállomáson és a pisilő kisfiú szobrának ruhatárát bemutató ​​GardeRobe MannekenPis a szobortól nem messze. A Kortárs Művészeti Központ szintén részt vesz a kezdeményezésben. Houba abban reménykedik, hogy a magánmúzeumok és művészeti gyűjtemények szintén csatlakoznak a projekthez a jövőben. „Tudjuk, hogy a művészet milyen jó hatással van az egészségre – mind testi, mind lelki értelemben” – tette hozzá.

Forrás: BBC Fotó: Unsplash

Olvass tovább!