5 okos módszer, amivel mi nyerjük a háborút a porral szemben

2021. szeptember 05.
Valószínűleg az utolsó helyek egyikén kullog a portalanítás, ami a házimunkákat illeti, ám a csillogó-villogó, hívogató lakás megéri a fáradtságot.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni az érzést: hazaérkezni a nyaralásból, megnyugodva, hogy a tiszta és rendes lakás vár otthon, hiszen indulás előtt mindent kitakarítottunk, majd meglepve tapasztalni, hogy a finom por belepte a polcokat és porcicák kergetőznek a padló szélein. Hiába tudjuk, hogy a por mindig ott van, mégis zavaró, ahogy mindent képes belepni, a bútorok pedig színtelennek és tompának látszanak tőle. Jó hír, hogy nem is olyan nehéz elintézni a problémát hosszabb időre, csupán megfelelő taktikára van szükségünk.

Vannak, akik a port kedvesen bohémnak tartják, ők elfogadják a jelenlétét, egyáltalán nem érdekli őket a portörlés. Ha tudjuk azonban, hogy a por az elhalt bőrsejtekből, a lakásba behozott földből, pollenekből, baktériumokból, poratkákból, mikroszkopikus méretű műanyag darabokból és halott rovarok maradványaiból, máris lelkesebben állunk neki a takarításnak. 

por-takaritas-modszer

Adjunk esélyt magunknak

Portalanítsunk kicsit és gyakran. Ne hagyjuk, hogy felhalmozódjon a por addig a pontig, amikor már nagytakarítással lehet csak megszabadulni tőle. Ez különösen az allergiában vagy asztmában szenvedőknek fontos, vagy azoknak, akik olyan emberrel élnek együtt, aki ilyen problémáktól szenved.

Megszervezett munka

Mindig fentről haladjunk lefelé. Kezdjük a plafonon, a lámpákkal (ezeket elég havonta egyszer portalanítani), aztán következhetnek a képkeretek, tükrök, állólámpák és a felületek. Ha befejeztük a portörlést, jöhet a porszívózás, hogy a lehullott porszemeket is felszívjuk. Ne feledkezzünk el a függönyökről és a kárpitozott bútorokról sem, hiszen a textilszálak is remek porfogók. Havonta érdemes a nagyobb bútorok mögött is alapos tisztítást végezni a porcicák száműzése érdekében.

Mit használjunk?

A mikroszálas törlőkendők ugyan nem a legkörnyezetbarátabb megoldást jelentik, ám még mindig nagyon hatékony portalanítók. Ha szeretnénk valami olyan megoldást, amivel a környezetet is védjük, használjunk pamutból készült rongyot megnedvesítve. Az is hasznos, ha a bútorokra, felületekre spriccelünk kevés vizet, és csak utána töröljük át őket, így sokkal kevesebb por kerül a levegőbe. A poros rongyokat negyven fokon moshatjuk a mosógépben, így legközelebb is használhatjuk. 

Érjünk el mindenhova

A meghosszabbítható portörlők ideálisak a nehezen elérhető helyek megtisztításához. Ezeknek a végére a megfelelő rongyot illeszthetjük, így megúszhatjuk, hogy létrára kelljen másznunk még a legmagasabb belmagasság esetén is. Ha mégis létráznunk kell, mindig legyen a közelben valaki, aki biztosítja a műveletet.

Portalanítsuk az elektronikai eszközöket

Ne feledkezzünk el az elektronikai eszközökön felhalmozódó porról sem. A mikroszálas törlőkendő szintén alkalmas ezek tisztán tartására, de használhatunk a billentyűzetekhez, telefonhoz némi antibakteriális tisztítószert is. A számítógép és a billentyűzet apró réseiből sűrített levegő spray-vel lehet kifújni a legbiztonságosabban a bennük megbúvó porcicákat. Meglepődünk, mennyi por képes felgyűlni ezekben az eszközökben.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!